07/21/14 15:31
(http://www.dnevnik.bg/)

Общинският съвет във Варна осуети приходи за бюджета в размер на близо 1 млн. лв.


С две поредни изненадващи решения днес общинските съветници във Варна отхвърлиха предложенията на администрацията общинската хазна да получи дивидент в размер на 76.4% от печалбата на общинските дружества "Пазари" и "Обреди", както и това на Пламен Начков, съветник от БСП, за намаляване на дивидента на 55%. В същото време бе взето решение за увеличаване на дивидента от друго дружество, на което Съветът е принципал - "Ученическо и столово хранене". След двете решения очакваните приходи в бюджета паднаха от 905.8 хил. лв.на едва 52.7 хил.лв.

Отчисления в полза на градската хазна правят само споменатите три компании. Останалите общински фирми са освободени от разпределяне на дивидент. Причините за това са както незадоволителните им финансови резултати, така и необходимостта повече свободни средства да остават в сферата на общинското здравеопазване и социалните дейности.

Според отхвърленото предложение на кметската администрация дивидентът на "Пазари" преди облагане с данъци трябваше да е близо 515 хил. лв., на "Обреди" – малко над 339 хил. лв. и на "Ученическо и столово хранене" - 52.7 хил. лв.

Според Пламен Начков намаляването на дивидента от 76.4% на 55% беше обосновано с необходимостта компаниите да развиват свободно инвестиционната си политика. По време на дебата, предшествал днешното заседание обаче членовете на комисиите по "Собственост и стопанство" и "Бюджет и финанси" опонираха, че "Обреди " и "Пазари" не би трябвало да изпитват затруднения при осъществяването на инвестиционната си програма. Доказателствата за това твърдение бяха, че първото има приходи от лихви по банков депозит в размер на 1 милион лева, а второто на практика няма разход, тъй като само отдава под наем търговски обекти и получава амортизационни отчисления от имотите си.

Според взетото решение в края на дебата по темата администрацията на кмета Иван Портних ще трябва да изработи ново предложение за размера на дивидента, който очаква от общинските дружества. То ще бъде гласувано на следваща сесия на Общинския съвет.

През 2012г. "Дневник" поиска от тогавашния председател на Общинския съвет Никилай Апостолов (сега депутат от ГЕРБ) справки за размерите на трудовите и допълнителни възнаграждения, които мениджърските екипи и бордовете на директорите в общинските дружества са разпределяли след 2009г. Тази информация бе отказана от Апостолов. С решение на Върховния административен съд новото ръководство на Съвета, оглавено от Иван Луков бе задължено да предостави справката, но това така и не се случи с мотива, че то "не разполага с тази информация". Междувременно частични справки по искането, направено по Закона за достъп до обществена информация, предоставиха директно някои от дружествата. "Обреди" не беше сред тях, а от "Пазари" категорично отказаха да съобщят колко получават управителите и членовете на директорския му борд.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване