07/26/14 14:17
(http://pik.bg)

Валери Симеонов: Кабинетът на Орешарски бе вреден за България

Валери Симеонов: Кабинетът на Орешарски бе вреден за България

Правителство на Пламен Орешарски бе вредно за България.Това каза в интервю за Радио "Фокус"-Бургас съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов. По думите му не е трябвало да се стига до съставянето на такова антинародно и антидържавно правителство, доминирано от ДПС.

„От тази гледна точка оставката е много закъсняла. Да не говорим за масовите протести, които в началния период наистина бяха спонтанни и нережисирани. Те показаха отношението на голяма част от избирателите към това правителство”, каза Симеонов.

Проблемите са същите, които бяха и в началото на управлението на Орешарски. Реално не е решен нито един проблем след една година управление, каза Симеонов и допълни, че според него дори са направени много повече злини за България.

„На първо място, това правителство създаде или допусна да се провокира много сериозен удар върху едно от малкото стабилни неща в България - банковата система. В момента България все още не е излязла, по мое виждане, от риска за един финансов трус, от който последствието може да бъде една криза както през 1996-1997 година и за което не искам и да си мисля. Това ще съсипе не само обикновените вложители, но ще съсипе и бизнеса и всичко, което малко от малко показва някакви признаци на живот в България. Тази криза изцяло тежи на съвестта на Орешарски, на Цветлин Йовчев и на Цацаров, които допуснаха влизането на въоръжени части на МВР в централата на една банка, а след това се правят на неразбрали и питат: ”Защо стана тази банкова криза? Я сега да видим по Интернет тези, които приказват глупости?”. Всичко това е толкова жалко и престорено. Първото зло, което бе натворено е банковата криза. Второто, което направи това правителство е, че набута България допълнително с няколко милиарда заеми. Това е факт, който никой не може да отрече и тези заеми трябва да бъдат връщани, възстановявани и изплащани от бъдещите поколения. Третото, което правителство направи е, че допусна ръст на престъпността. Всичко това е в ресора на Цветлин Йовчев и за мен този човек трябва да бъде изправен пред съда. Той допусна ръст на престъпността. Всички сме свидетели на битовата престъпност, на ненаказаните цигански бунтове по места, но като цяло ръстът на престъпността скочи. Друго, което това правителство допусна е намаляване събираемостта на данъците и съответно намаляване на приходите в бюджета. На първо място основната причина за това беше пълното разграждане на митническата система, за която всички знаят, че е „златната кокошка” на България, защото страната ни е разположена на кръстопът и митниците са тези, които донасят на страната много сериозен дял в приходната част. На тези Митници вече три пъти им сменят началника. Как може да работи една институция на която администрацията й постоянно е в стресово състояние? Не знаят кой е началника, идва следващия, което означава пълна анархия и продължаване на пълненето на партийните каси, както е било до сега”, посочи Симеонов. Той каза, че един от основните грехове на правителството в оставка и лично на Орешарски е подписването на заробващият договор с „Газпром” за „Южен поток”. Според Симеонов този проект не носи нищо на България, а носи само загуби. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване