07/27/14 23:02
(http://e-vestnik.bg/)

Europa-Park – екстремност, страх и забавление

Входът на Europa-Park. Снимка: Георги Иванов

В представите на повечето хора за почивка вероятно основно място заемат морето или планината, което не е учудващо за нашата географска ширина – ние имаме и двете. Предполагам обаче, че много малко хора си представят почивката като смесица от екстремност, страх и забавление.

Точно това е описанието на една обиколка с екстремните влакчета в увеселителен парк. Разбира се, не с влакче като в закрития през 2006 г. у нас парк Sofia Land, а с някое от високите десетки метри и движещи се с близо 100 км/ч влакчета.

Статистиката на неправителствената организация в сектора TEA показва забележителни факти. Над 370 млн. души са посетили увеселителни паркове на десетте най-големи компании в света през изминалата 2013 година. Само в Северна Америка 2013 г. е четвъртата подред на постоянен растеж, а в сравнение с преди 10 години, притокът на посетители се е увеличил с 17%, за първите 20 парка. Паркът Magic Kingdom на Дисни пък е най-посещаваният в света – 18,6 млн. души, което несъмнено се дължи на дългата традиция в производството на семейна анимация (в Magic Kingdom се намира замъкът на Пепеляшка).

Данните за Европа сочат, че над 57,8 млн. души са посетили парковете на Стария континент през 2013 г., а вторият по посещаемост парк (след Дисниленд Париж) е Europa-Park в Германия, който е и 20-и в света по този показател. С над 4,9 млн. посетители за предходната година и площ от близо 850 хил. кв.м., паркът категорично заслужава това място. Именно този парк реших да посетя и аз наскоро.

Europa-Park се намира югозападна Германия, близо до границата с Франция. Има 17 обособени части за забавления, 13 от които носят имена на държави. Най-новата част на парка е Minimoys Kingdom, с влакче, създадено по анимацията „Артур и минимоите”, а най-старата – „Италия”, открита през 1982 – 7 години след основаването на парка. Екстремните влакчета (roller coasters) наброяват 11 , а общият брой на атракциите е 95. Входът е 41 евро в летния сезон и важи за целия ден. Можеш да се возиш на каквото искаш по колкото искаш пъти. На входа има разположен щанд, от който да си вземеш карта, чрез която да се ориентираш, а при всяка тематична област има голямо табло с карта.

Рафтинг в парка. Снимка: Георги Иванов

Предварително си бях набелязал няколко атракции, а разполагах с ограничено време тъй като пристигнах от съвсем друга част на Германия, затова без много бавене се отправих към „Франция”. Там се намира влакчето Silver Star, което е перлата на парка. Най-високата му точка се издига на 73 метра и цели 10 години (от пускането му в експлоатация през 2002 до 2012 г.) държи титлата за най-високо влакче. Скоростта на свободно падане е 130 км/ч, а ускорението 4G.

Началната точка се помещава на върха на сграда, която по време на посещението ми представляваше шоурум на „Мерцедес”. Отвън нямаше много хора, което ме обнадежди, но минута по-късно разбрах, че всъщност цялата опашка обикаля няколко пъти вътрешните стени на сградата, докато стигне платформата на влакчето. Интересното е обаче, че не чаках повече от двайсетина минути, което може би се обяснява с големия часови капацитет на инсталацията – 1620 души на час. При наближаването на платформата, опашката чакащи се разделя на две – една за front-seat с допълнително време за изчакване и една за останалите вагончета от композицията.

Преди да се качим ни казаха да си сложим раниците и чантите в специални шкафчета, за да не ни пречат по време на обиколката. След като всички са настанени, служители минават да проверят ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване