07/27/14 09:58
(http://www.klassa.bg/)

Папата яде с работници

 Папа Франциск продължава да изненадва приятно католиците и всички християни със спартанския си начин на живот и стремежа да бъде непрекъснато сред обикновените хора. Завчера по обяд той влязъл сам без каквото и да е предупреждение в столовата за трудещите се във Ватикана работници и се наредил на дългата опашка. Светият отец бил веднага познат, настъпило кратко объркване, но бързо, бързо чакащите като него дърводелци, техници, ковачи, електричари, водопроводчици, носачи и магазинери започнали да се представят и да стискат ръката му.

 

Когато дошъл неговият ред, Франциск си взел чинийка макарони, поръсени само с пармезан, порция мерлуза на пара, а за гарнитура ­ печени зеленчуци и пържени картофки. „Не посмях да му представя сметката!” – обясни по-късно на репортер на в. „Осерваторе романо” касиерката Клаудия ди Джакомо. Папата обаче є помогнал да излезе от вцепенението си, помолвайки я да му щракне касова бележка, след което си платил оказалата се съвсем тънка сметка. После с таблата в ръка сам си намерил свободно място, където се настанил – негови сътрапезници се оказали петима работници в складовете на ватиканската аптека и на здравната служба на Светия престол. За да не бъде Франциск на масата съвсем без свой човек, към групичката се присъединил и личният му иконом Сандро Мариоти. По време на обяда папата разпитвал хапващите с него мъже за работата им, за техните семейства, за това колко време пътуват от дома си до Ватикана. Сътрапезниците пък се интересували от неговите италиански прадеди и от състоянието на футбола в родната му Аржентина.

 

Папата бил в столовата общо към четиридесетина минути и преди да я напусне, благословил всички присъстващи. „Светият отец ни свари малко в крачка, но кой го е очаквал тук като най-обикновен работник?” – попита дошлите впоследствие репортери главният готвач Франко Паини. После допълни: „Но това няма значение – идването му се оказа едно от най-големите удовлетворения, които съм получавал някога в живота си!”

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване