08/02/14 07:52
(http://www.klassa.bg/)

Аржентина: Не сме във фалит

 Аржентина не е в състояния на дефолт, защото изпълнява задълженията си към кредиторите. Това е официалната позиция на правителството, съобщиха международните агенции.

 

Властите в Буенос Айрес отказват да признаят, че държавата е неплатежоспособна, като министър-председателят Хорхе Капитанич призовава притежателите на преструктурирания аржентински дълг да отнесат своите претенции към американския съдия, блокирал лихвените плащания. „Агенциите за кредитен рейтинг, финансовите агенти и всички, които казват, че Аржентина се намира в техническа неплатежоспособност, разпространяват една абсурдна лъжа, насочена към прекратяването на процеса по преструктуриране на аржентинския дълг”, заяви премиерът.

 

На пресконференция в четвъртък министърът на икономиката на южноамериканската република Аксел Кисильоф

 

окачестви решението на нюйоркския съдия Томас Гриеса

 

задължил Аржентина да изплати 1,33 милиарда долара на спекулативни инвестиционни фондове в ущърб на останалите 93% от кредиторите, приели условията за преструктуриране на държавните облигации, като безпрецедентен съдебен факт в историята.

 

Той припомни, че на 26 юни правителството на Аржентина плати 1,2 милиарда долара, от които 539 млн. по сметка на Bank of New York Mellon. Тези средства бяха за притежателите на облигации, които са се съгласили на предложеното от Буенос Айрес преструктуриране на дълга. Нюйоркският съдия Томас Гриеса обаче спря това плащане, посочвайки, че Аржентина първо трябва да се разплати с кредиторите, спечелили иска, на които са отсъдени 1,33 милиарда долара, и определи 30 юли за краен срок. Третата по големина южноамериканска икономика обаче не успя да постигне споразумение с кредиторите.

 

В сряда аржентинските банки се опитаха да предложат в последния момент алтернатива, като изкупят необслужвания дълг, притежаван от хедж фондове, и да избегнат спирането на погасяването му, но сделката пропадна. В резултат на това в четвъртък Standard & Poor's обяви страната в „селективен фалит”. Това второто обявяване на страната във фалит от 13 г. насам.

 

Ден по-късно

 

и от Fitch понижиха рейтинга до степен „ограничен дефолт”

 

(restricted defolt), тъй като страната не спази крайния срок за плащане на свои задължения по облигации, съобщи БТА. „След като на 30 юли изтече 30-дневната отсрочка, Аржентина не успя да погаси плащанията по купона на облигации, емитирани по международното законодателство. Според критериите на Fitch тази ситуация се определя като дефолт”, посочи рейтинговата агенция.

 

От Moody's обаче оставиха без промяна рейтинга на Аржентина от март (Caa1) но определиха перспективата пред страната като „негативна”, отбелязвайки, че невъзможността на страната да плати задълженията си по облигации ще ускори влошаването на икономическото є положение, предаде Франс прес. „Според Мудис неплащането на облигационен заем след изтичането на дадената отсрочка е случай на дефолт”, отбеляза агенцията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване