08/02/14 19:37
(http://www.klassa.bg/)

Инициативен комитет на клиентите на Корпоративна търговска.

 Ние, учредителите на Инициативен комитет на клиентите на Корпоративна търговска банка, заявяваме категорично, че ще съдим държавата, защото тя ни измами.

В България има държавни структури, които по закон са длъжни да контролират банковата система. Това са БНБ и Банковият надзор. Отношение към този процес имат още Комисията за финансов надзор, Министерството на финансите и Министерският съвет.

Години наред Централната банка гарантираше, че КТБ е в добро състояние. Публикува баланси, които хиляди клиенти приемаха безрезервно, смятайки, че БНБ и Банков надзор стриктно контролират тази банка. Всяка година международният одитор KPMG е извършвал одит на КТБ! И на него ли да не вярваме? Само дни преди поставянето на КТБ под особен надзор Централната ни банка одобри придобиването на  Креди Агрикол от КТБ, с което на практика декларира, че двете страни по сделката са финансово стабилни и надеждни.

Ако през всичките тези години КТБ е имала проблеми, но БНБ не е знаела, това е престъпление, защото като контролен орган Централната банка не е изпълнила вменените й по закон задължения. Ако пък БНБ е знаела, че в  КТБ има проблем, но го е прикрила, това е още по-голямо престъпление, защото умишлено е подвела клиентите, бизнеса и цялото общество. БНБ е трябвало ясно да заяви каква е реалната ситуация, а не да залъгва хората, че с парите им няма никакъв проблем.

Не е наша работа да казваме дали КТБ е била рискова банка или серията от акции с обиски на офисите й, с арести на хора, с лавинообразно нарастване на тегленията са причинили проблемите с тази банка.

Наша работа е обаче да предупредим какво ще струва на българския народ обявяването на КТБ във фалит. Това ще означава затваряне на стотици фирми, чиито разплащателни сметки са блокирани, и ликвидиране на над 60 хиляди работни места. Заплашена е стабилността на българската икономика,защото тук не става дума за отделни личности и справедливо или не изплащане на средства, а за пари, които движат реален бизнес.

За редица фирми това е била просто обслужваща банка и БНБ никога не ги е предупредила, че има проблеми. Това не са фирми с депозити, за да вземат големи лихви. Това са предприятия, на които всички пари от продажби, дейности и за заплати са в тези сметки. Техният "грях" е, че са повярвали на държавата и нейните институции, които са ги уверявали, че това е една истинска банка. Дори пенсионери и работници нямат достъп до заплати и пенсии.

Призоваваме БНБ, КФН, Министерството на финансите незабавно да проверят колко работещи предприятия и фирми са с блокирани сметки в КТБ и какъв ще е ефектът и цената, която българските данъкоплатци ще платят, ако тези фирми фалират и останат без възможността да изплащат работни заплати.

 Призоваваме държавните институции в лицето на БНБ, бъдещото служебно правителство и президента да си изпълнят задълженията и да спазят закона. Те трябва да създадат условия КТБ да възстанови дейността си по един от предвидените в закона варианти и до 21 септември 2014 г. КТБ да бъде оздравена и отворена.

В противен случай ще съдим държавата, ако тя не изпълни своите задължения, вменени й от закона и Конституцията. Ще заведем искове в българските и международни съдилища. Сигурни  сме, че ще ги спечелим. Тогава цената ще бъде двойна - веднъж като е довела до фалит на икономиката и втори път като бъде осъдена. Данъкоплатците ще платят двойно.

Затова започваме тази инициатива, в която може да се включи всеки клиент на КТБ, като опише своя случай и решения, които предлага. Цялата информация ще бъде обобщена, ще бъдат наети международни и български адвокати, ако няма адекватно решение от страна на институциите. 

 

Както вече сигурно знаете, по инициатива на Вежди Рашидов се учредява Инициативен комитет на клиентите на Корпоративна търговска банка.Учредителите на комитета имат специална декларация, в която заявяват,че ще съдят държавата, ако до 21 септември 2014 г. банката не бъде оздравена и отворена /Изпращам декларацията с отделен файл/.

Десетки фирми и граждани са заявили до този момент участието си, като всеки от тях описва своя случай.  Затварянето на КТБ блокира дейността на фирми от реалната икономика, доведе до невъзможност пенсионери и работещи да получат пенсиите и заплатите си, направи невъзможен достъпа на хората до парите им,  постави в извънредно затруднено положение част от българския бизнес. В писмата си клиентите на банката разказват какви тревоги им  причинява затварянето на КТБ.

Зная, че има още много хора, които биха се включили в комитета, затова ви моля за съдействие да публикувате e-mail адреса, на който те да могат да ни пишат – vejdi_ktb@abv.bg. Сигурна съм, че с ваша помощ   ще можем да дадем публичност на процеса и  да помогнем на всички, които искат да се включат в комитета, както и  да разкажем истинските истории на онези, които изпитват силни затруднения в момента , защото нямат достъп до парите си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване