08/02/14 07:20
(http://e-vestnik.bg/)

Отзвуците от Първата световна война резонират век по-късно

На 28 юли 1914 г., точно един месец след като австрийският ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му бяха застреляни (в Сараево), Австро-Унгария обяви война на Сърбия. Така бе даден сигналът за Първата световна война - неизбежен резултат от десетилетия на политически маневри, милитаризация, оформяне на съюзи и планиране за конфликт, който щеше да сложи край на бляскавата европейска епоха, опустошавайки цели империи и новоизгряващи държави.

Възникването на Първата световна война се свързва най-вече с възхода на Германия и с въпроса за нейното място в европейския баланс на силите. Пруският държавник Ото фон Бисмарк успя, макар и доста болезнено, с огън и кръв, да формира модерна, обединена германска нация, гарантирайки оцеляването си с ловка дипломация, позната и днес като “реалполитик”. Новата обединена Германия беше нащрек за заплахите от изток и от запад, като съседните страни отвръщаха с дълбока подозрителност и страхове към възхода на Германия, които дори Бисмарк не можеше да уталожи. С коронясването на кайзер Вилхелм Втори - човек, известен с непомерните си амбиции, германският въпрос все по-настоятелно изискваше разрешение.

С нарастването на риска от паневропейски конфликт Великите сили се заеха да кроят стратегически военни планове. Всяка страна ги градеше според собствената си геополитическа позиция, но върху големите кроежи влияеха и маса второстепенни съображения.

Обременени от историческото наследство от завоевания, съюзи и съперничества и повлияни от емоции и политически идеологии, военните планове на Великите сили бяха сблъсък между привидно обосновани стратегии и специфичните и субективни интереси на всяка страна.

Оригиналният план Шлифен (Schlieffen) - схема за бързо разполагане на германска бойна сила там, където тя може да бъде решително употребена, предвиждаше германската армия, подкрепена от австроунгарски и италиански сили, да се изправи срещу една изолирана Франция. В навечерието на Първата световна война обаче Германия се оказа изправена пред война на два фронта - срещу Франция и Русия, подкрепена само от една объркана Австро-Унгария, с крайно съмнителни шансове за италианска намеса (поне на страната на Германия) и при висока вероятност от британска намеса.

Хелмут фон Молтке-младши, командващият на въоръжените сили, който в крайна сметка трябваше да вкара Германия във войната, и неговият генерален щаб следваше да се съобразят с една значително по-различна стратегическа реалност от онази, която първоначално предвиждаше граф Алфред фон Шлифен. Това до голяма степен се дължеше на намесата на кайзер Вилхелм Втори и неговия маниакален интерес към световната политика, на желанието му да придобие глобална мощ чрез агресивна дипломация.

Така Германия, тръгнала като централен елемент в съюза между Австро-Унгария и Русия (лигата на тримата императори, създадена пред 1873 г.), стигна до там да се окаже изправена пред обединената мощ на Франция, Русия и Обединеното кралство (Тройната антанта от 1907 г.), и то с ограничена подкрепа. Този факт не само практически изправи Германия пред война на два фронта - срещу Франция и Русия, но също така породи и риска Германия да се окаже в парализираща военноморска блокада - цената на опълчването й срещу големите морски сили.

Германският флот - някога оставен далече на втори план зад сухопътната армия - придоби по-голяма тежест в десетилетията непосредствено преди Първата световна война. Заради фикс идеята на кайзера да “сее” германската военна мощ по света, и при върховното ръководство и харизмата на адмирал Алфред фон Тирпиц, Германия вложи огромни усилия и средства в изграждането на своя “флот на открито море”. Нейното фокусиране върху създаването на боеспособен флот от световна класа не само откъсваше значителни ресурси от армията, но и “гарантира” враждебността на Великобритания - най-голямата европейска военноморска сила.

Обединеното кралство, постоянно ангажирано да избегне срива на баланса на силите в Европа и появата на самостоятелна велика континентална сила, с основание бе разтревожено от бясната скорост, с която Германия ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване