08/02/14 07:45
(http://www.klassa.bg/)

Подписаха акционерното споразумение за 7-и блок

 Акционерното споразумение за изграждане на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй” е подписано, съобщи изпълнителният директор на централата Иван Генов. Той не уточни дали това е станало вчера или в четвъртък. По-късно информацията за подписването му беше потвърдена и от американската компания „Уестингхаус”, която е страна по него. От там информираха още, че споразумението е постигнато след консултации с всички български политически партии.

 

Иван Генов подчерта, че условието за влизането на акционерното споразумение в сила е то да получи одобрението на следващото правителство. Такова условие не е съществувало до сряда, когато кабинетът в оставка взе решението си за одобрение на акционерното споразумение, обясни той. Преди да го одобри и следващото правителство обаче, трябва да е ясен финансовият модел и да е подписано споразумението между страните за финансирането на новата ядрена мощност. Освен това трябва да е налице договорът за проектиране, инженеринг, доставка и строителство. Подготовката на последните два документа все още не е стартирала, съобщиха от МС и от АЕЦ „Козлодуй”.

 

Друго условие е екооценката на 7-и блок да е одобрена

 

от Министерството на околната среда и водите. Както и Министерският съвет да е взел решение по същество за изграждане на новата мощност, става ясно от съобщението на АЕЦ „Козлодуй”.

 

Още в четвъртък „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”, „АЕЦ Козлодуй” и „Уестингхаус електрик къмпани” са потвърдили постигнатите договорености по време на преговорите по подписването на акционерното споразумение за 7-и блок, съобщиха от Първа атомна. Според различни източници подписването е станало в същия ден.

 

Според акционерното споразумение 70% от проектната компания „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности” ще бъдат собственост на АЕЦ „Козлодуй”, а останалите 30% - на „Уестингхаус електрик къмпани”. Компанията ще е доставчик на цялото оборудване за реактора AP-1000 и на горивото за него и ще изпълнява и дейностите по проектирането и инженеринга. Тя обаче няма да е строител на новия блок, става ясно от пресматериали на „Уестингхаус”. За избор на строител на новата ядрена мощност ще се проведе открит международен търг, казаха от АЕЦ „Козлодуй”.

 

След пускането на блока в експлоатация „Уестингхаус” ще се освободи от собствеността си в проектната компания за 7-и блок.

 

Планира се проектът

 

да се финансира основно от експортни кредитни агенции

 

имащи опит в енергетиката на България, както и с други международно приети финансови инструменти, допълват от АЕЦ „Козлодуй”. Преди изпълнението на ключовите условия и получаване на потвърждение от различните финансови институции за отпускането на финансов ресурс за проекта няма да се поръчва оборудване и да се извършват строителни дейности, категорични са от атомната ни централа. Цена на реактора не се съобщава официално, но според вицепремиера Даниела Бобева тя ще е от порядъка на 5 млрд. долара.

 

Държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия не са предмет на акционерното споразумение. Според „Уестингхаус” в споразумението няма гарантирана цена за електрическата енергия. От американската компания обаче посочват, че този инструмент се ползва в ЕС, и дават за пример Великобритания. В момента Великобритания е в процес на съдебна процедура с ЕК (за „Хинкли пойнт C”), в рамките на която трябва да докаже, че гарантираната цена не нарушава конкуренцията в ЕС.

 

От АЕЦ „Козлодуй” казаха, че

 

акционерното споразумение ще бъде публикувано на сайта им

 

след съгласуване с „Уестингхаус”. От пресматериалите на американската компания обаче става ясно, че тази информация не е достъпна за публично разгласяване. Междувременно вчера ПГ на Коалиция за България изслуша министъра на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев за подписаното споразумение. БСП ще изработи цялостна политическа позиция по сключеното акционерно споразумение с „Уестингхаус”, каза председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов след заседанието. Тя ще стане ясна на 8 август, когато ще заседава Изпълнителното бюро на партията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване