08/02/14 08:10
(http://www.klassa.bg/)

Пореден фалстарт на сагата САПАРД

 За пореден път делото за източване на 7,5 млн. евро от програма САПАРД отново не можа да тръгне в спецсъда. Процесът се влачи вече 8 години, но буксува напълно, откакто Софийският апелативен съд (САС) отмени присъдите на Марио Николов и останалите и върна казуса на прокуратурата заради неясноти и грешки в обвинителния акт.

 

В края на 2013 г. обвиняемите сами поискаха делото им да бъде внесено отново в съда или да се прекрати. Така процесът бе разпределен първо на Пламен Панайотов в специализирания съд, но през март той си направи отвод. Казусът бе прехвърлен на Мария Кавракова. Тя откри двусмислици и неясноти в обвинението и го върна за поправка.

 

За вчерашното съдебно заседание беше планирано процесът най-накрая да стартира. Оказа се обаче, че от деветимата подсъдими редовно призовани са само трима – Анна Шаркова, Радмил Петров и Валентин Ангелов. Останалите не са получили призовките си и за следващото заседание на 3 октомври ще бъдат издирени с полиция. На Валентин Ангелов, който редовно се явява пред магистратите, пък обвинителният акт е бил връчен със закъснение – по-малко от 7 дни преди началото на процеса, което е сериозно нарушение.

 

Прокуратурата твърди, че подсъдимите са действали като организирана престъпна група. Тя източила пари от САПАРД чрез документни престъпления като внасяла стари машини, но ги представяла за нови и получавала пари от европрограмата.

 

Другото дело от аферата с евросредства – за пране на близо 13 млн. лв. се гледа в САС. На първа инстанция Софийският градски съд даде 10 г. затвор за Марио Николов и оправда бизнесмена Людмил Стойков. Съпругата на Николов – Мариана, бе осъдена на 8 г. затвор, а останалите подсъдими получиха по 6 г. лишаване от свобода. През септември 2012 г. втората инстанция оправда всички и решението є влезе в сила. Но през март т.г. ВКС възобнови процеса по искане на главния прокурор и го върна за повторно разглеждане на апелативните магистрати.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване