08/02/14 07:57
(http://www.klassa.bg/)

Русия бойкотира чуждите стоки

 Рус­ки­те ко­му­нис­ти ис­кат да на­ка­рат ку­пу­ва­чи­те и въз­ло­жи­те­ли­те в стра­на­та да се от­ка­жат от чуж­дес­т­ран­ни сто­ки и ус­лу­ги в пол­за на род­ни­те про­из­во­ди­те­ли, ин­фор­ми­ра вче­ра в. „Не­за­ви­си­мая га­зе­та”.

 

Ав­то­ри­те на за­ко­ноп­ро­ек­та, кой­то ще бъ­де

 

гла­су­ван на­е­сен в Ду­ма­та

 

виж­дат в не­го от­го­вор на все по-твър­ди­те сан­к­ции, на­ла­га­ни на Ру­сия от За­па­да. Ини­ци­а­ти­ва­та е на де­пу­та­ти­те Сер­гей Обу­хов и Ва­ле­рий Раш­кин от ко­му­нис­ти­чес­ка­та пар­тия. Те пред­ла­гат на дър­жав­ни­те и об­щин­с­ки слу­жи­те­ли ­ раз­по­ре­ди­те­ли с бю­джет­ни сред­с­т­ва, да се от­не­ме пра­во­то да ку­пу­ват чуж­дес­т­ран­ни сто­ки. Ог­ра­ни­че­ни­е­то оба­че ня­ма да ва­жи за час­т­ни­те пред­п­ри­е­ма­чи. Чер­ве­ни­те обяс­ня­ват про­ек­та със стре­ме­жа да се све­де до ми­ни­мум вза­и­мо­дейс­т­ви­е­то с “дър­жа­ви аг­ре­со­ри и стра­ни, ко­и­то гра­дят неп­ри­я­тел­с­ка по­ли­ти­ка спря­мо Ру­сия”.

 

„Днес ня­ма нуж­да Ру­сия да ку­пу­ва сто­ки от чуж­би­на, а лип­са­та на за­пад­ни кон­ку­рен­ти ще съз­да­де мо­ти­ва­ция у род­ни­те про­из­во­ди­те­ли”, твър­ди Ва­дим Со­ло­вьов, шеф на юри­ди­чес­ка­та служ­ба на ком­пар­ти­я­та.

 

Иде­я­та е без­с­мис­ле­на ­ “та на­ли щом се тър­сят днес чуж­дес­т­ран­ни сто­ки, зна­чи или са с по-доб­ро ка­чес­т­во, или по-ев­ти­ни”, ко­мен­ти­ра биз­не­са­на­ли­ти­кът Аг­ван Ми­ка­е­лян.

 

Ли­бе­рал­де­мок­ра­ти­те в дол­на­та ка­ма­ра на пар­ла­мен­та съ­що гот­вят заб­ра­на, но дру­га ­ вър­ху чуж­ди­те ду­ми в рек­ла­ма­та. Спо­ред ав­то­ра на за­ко­ноп­ро­ек­та де­пу­та­та Ян Зе­лин­с­ки ця­ла­та ин­фор­ма­ция на рек­лам­ни­те но­си­те­ли тряб­ва да е на рус­ки.

 

„За да нап­ра­вят впе­чат­ле­ние оба­че мно­зи­на вмък­ват чуж­дес­т­ран­ни из­каз­ва­ния. Заб­ра­вяй­ки, че жи­ве­ем в Ру­сия, а не в Аме­ри­ка”, каз­ва Зе­лин­с­ки.

 

Тек­с­тът на про­ек­то­за­ко­на пред­виж­да ве­то вър­ху чуж­ди­те ду­ми по рек­лам­ни­те ло­зун­ги, изяв­ле­ния и де­ви­зи, как­ви­то се по­мес­т­ват на

 

бил­бор­до­ве и раз­лич­ни афи­ши

 

Ако нор­ма­тив­ни­ят акт бъ­де при­ет, то от вит­ри­ни­те ще из­чез­нат над­пи­си, ка­то Sale ­ “раз­п­ро­даж­ба”. В рек­ла­ми­те ще бъ­дат раз­ре­ше­ни са­мо офи­ци­ал­ни­те наз­ва­ния на фир­ми и ор­га­ни­за­ции ка­то №ike и Mercedes, уточ­ни на­род­ни­ят пред­с­та­ви­тел.

 

В съ­що­то вре­ме ев­ро­пейс­ки пред­п­ри­е­ма­чи ре­ши­ха да про­я­вят со­ли­дар­ност с рус­ки­те дър­жав­ни слу­жи­те­ли и биз­нес­ме­ни, по­пад­на­ли под сан­к­ци­и­те на ЕС и САЩ, съ­об­ща­ва РБК. Ита­ли­ан­с­ко­то ате­лие „Сар­то­рия Ре­а­ле” за­я­ви, че е го­то­во да шие без­п­лат­но кос­тю­ми за по­пад­на­ли­те в чер­ния спи­сък. За все­ки от тях ате­ли­е­то ще шие по 5 де­ло­ви кос­тю­ма го­диш­но. „То­ва е знак на со­ли­дар­ност с рус­ко­то пра­ви­тел­с­т­во и знак на не­съг­ла­сие с ев­ро­пейс­ки­те влас­ти”, за­я­ви Вин­чен­цо Тра­ни, пред­се­да­тел на бор­да на ди­рек­то­ри­те на хол­дин­га „Дже­не­рал ин­вест”, в чи­и­то със­тав вли­за ате­ли­е­то „Сар­то­рия Ре­а­ле”. От РБК са из­чис­ли­ли, че ак­ци­я­та ще стру­ва на ита­ли­ан­с­ко­то пред­п­ри­я­тие по­ве­че от 1,2 млн. ев­ро.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване