08/03/14 18:54
(http://www.klassa.bg/)

В УКРАЙНА СЕ ВОДИ ПЪРВАТА ШИСТОВА ВОЙНА

 Една снимка от сайта на газово-петролната украинска компания „Бурисма Холдингс“ каз­ва всичко. Наредени един до друг, от нея ни гледат членовете на управителния й съвет Алън Аптър (САЩ), Александър Квашнев­ски (Полша), Хънтър Байдън (САЩ) и Де­вън Арчър (САЩ).

И нито един украинец?!

Откога синът на американския вицепрезидент Джо Байдън управлява украински енергийни компании?

От април т.г., когато целият борд на директорите е бил окончателно подменен. Украинците Леонид Пету­хов, Денис Рудев и Андрей Кича са изхвърлени и на тяхно място председателят на борда Алън Аптър назначава гореспоменатите американци и Квашневски.

Според Агенция „Блумбърг“ компанията агресивно изку­пува газопреносни мрежи и газоразпределителни станции по цялата украинска територия.

 

Територията на непризнатата държава Новорусиязаедно със съседните бунтовни региони съвпада с находищата на шистов газдаден с 50-годишна концесия на западни корпорации.

В оранжево – находищата на шистов газ в Украйна. Сините линии представляват гъстата газопреносна мрежа на Украйна. Картата е публикувана на сайта на „Бурисма Холдингс“.

В статия, озаглавена „Сложни времена за сина на вице­президента в украинската фирма“, в. „Ню Йорк таймс“ подчертава, че Хънтър Байдън (44 г.) е бил назначен за главен юрист (top lawyer) в борда на директорите на „Бу­рисма“ малко преди баща му Джо да пристигне в Киев за встъпването в длъжност на новия президент Петро По­рошенко. Навярно Хънтър се е ориентирал към Украйна, следвайки съветите на своя съдружник Девън Арчър – се­меен приятел и съветник по въпросите на сигурността на държавния секретар Джон Кери, твърди статията. Налице е „етичен проблем“. Мнение по въпроса дава спе­циалистката по етика на управлението Мелани Сло­ун. Щом вицепрезидентът Джо Байдън и държавният секретар Джон Кери не участват лично в управле­нието на компанията и не държат акции в нея, значи не са преминати никакви червени линии, смята тя. (“Complex Times for VP‘s Son to Work at Ukraine Firm”, NYTimes, June 7, 2014).

Да ви имам етиката, би възкликнал всеки непредубеден читател. Но в Америка е така. Г-жа Слоун и нейните колеги напомнят, че и роднините на Джордж Буш и Бил Клинтън са се забърквали в „сив, съмнителен бизнес“ бла­годарение на връзката си с президентите. Били Картър си уреди стипендия за $220 000 годишно от либийския лидер Муамар Кадафи, докато братът на стипендианта Джими Картър беше президент на САЩ. „А пък още по- преди, през 1960 г., Доналд Никсън, брат на тогавашния вицепрезидент Ричард Никсън…“, продължава статията с поредния случай на висша корупция в американската ад­министрация.

Хънтър Байдън и Девън Арчър са управляващи съдруж­ници в инвестиционната компания „Роузмънт Сенека партнърс“ (Вашингтон). И двамата са професионални лобисти.

Тоест по силата на утвърдена и нагло откровена ко­рупционна практика държавният секретар Джон Кери и вицепрезидентът Джо Байдън поемат на ръчно управление дейността, ерго – приходите от добива и търговията с нефт и газ в Украйна чрез търговската фирма „Бурисма“. Милиар­дите ще текат в личните им семейни сметки.

Все пак украинско участие има, но то си остава зад завесата. Мажоритарен собственик на „Бурисма“ е Ми­кола Злочевский, бивш министър на природните ресурси и зам.-председател на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана към президента Виктор Януко­вич. През 2012 г. Злочевский заявяваше, че възнамерява да „обяви търг за експлоатация на украинските находища на шистов газ”. И те бяха обявени, а находищата – раздаде­ни (виж по-долу).

Снимка на борда на директорите на „Бурисма Холдингс“ от сайта на компанията. Отляво надясно: Алън Аптър, Александър Квашневски, Хънтър Байдън и Девън Арчър.

 

Днес обаче Злочевский е скрит – неговото име не се споменава в анализите, няма го и на сайта на „Бурисма“. След ровене из архивите на американската правител­ствена Комисия за фондовите борси и ценните книжа (U.S. Securities and Exchange Commission) бе установено, че „Бурисма“ е собственост на регистрираната в Кипър офшорка „Бросити Инвестмънт лимитед“, в която пък огромната част от капитала е собственост на въпрос­ния Злочевский.

Седалището на компанията е на „Сейнт Джеймс Ску­еър“ 33 в Лондон. Установихме, че този адрес не води към „Бурисма“, а към фирма, която дава под наем „виртуал­ни” офиси на други компании, пише полският в. „Газета виборча“.

Тоест причината да се крие реалният собственик на компанията може да е в това, че тя изобщо не е компа­ния, а някаква централа, ръководена от американските и/или други служби. За това намеква и американското e-издание „Федералистът“ от 13 май 2014 г. „Синът на вицепрезидента на САЩ ръководи сенчеста чужда пе­тролна фирма? Компанията изглежда е фалшификат, а всичко около нея прилича на бездарен филмов сценарий“, отбелязва изданието.

Впечатление прави и името нa единствения неамери­канец в тази компания – Александър Квашневски, бивш президент на Полша, а впоследствие съосновател на Ев­ропейския еврейски конгрес (ЕЕК).

Беше установено, че той е в надзорния съвет на „Бу­рисма холдингс“ от 2 януари 2014. Адресът, който Квашневски е посочил, е офис, където се намира агенци­ята за недвижими имоти „Роял Виланув“, регистрирана на името на съпругата му Йоланта Квашневска. („Клуб Z”, 16 май 2014).

До ноември 2013 г. Александър Квашневски беше спе­циален пратеник на ЕС в Киев. Преди избухването на Майдана Квашневски бе направил 27 посещения в Ук­райна. Той открито подкрепи хунтата и свалянето на Янукович. Оказва се, че докато е насърчавал „европей­ското бъдеще на Украйна“, бившият полски президент си е уреждал и сладко местенце в газовия бизнес. Пред „Газета виборча“ Квашневски не казва колко пари изкар­ва в „Бурисма Холдингс“. Това било търговска тайна. Но уточнява, „че всички пари идват в Полша, където плащам 100 процента данък, а парите са в държавна банка, така че има пълна прозрачност”.

Руското население на Луганск, избивано с миномети, трябва да изчезне заради печалбите от шистов газ на „Шел“, „Шеврон“ и „ЕксонМобил.

 

А с какво разполагат фамилиите Байдън и Кери към момента?

„Бурисма“ води политика на прекра­тяване на енергийната зависимост на Украйна от Русия – цел, която съв­пада с усилията на САЩ да подпомог­нат енергийния сектор на Украйна“. (NYTimes, 7 юни 2014).

Засега е ясно, че са подпомагали сек­тора с тлъсти подкупи за експре­зидента Янукович, срещу които са получили щедри концесии за добив на шистов газ. От сайта на „Бурисма“ ни уведомяват, че „компанията про­извежда петрол и газ в находища по цялата територия, като две от тях попадат в Източна Украйна и в Крим“.

Те се експлоатират от две специално създадени дъщер­ни предприятия – „Еско-Пивнич“ (Esco-Pivnich), която добива природен газ в находище недалеч от Харков и „КримТопЕнергоСервис“ (KrymTopEnergoServis), която има лиценз за газовите находища на полуостров Крим. Който полуостров, както знаем, на 16 март 2014 г. се отцепи от Украйна и вече е част от Руската федерация. Поради това филиалът е спрял работа, но централата на „Бурисма“ е все още в Крим. Тоест, ако Русия реши да анулира тези договори, за да си вземе залежите, по-голяма част от които попадат в акваторията на Крим, Пу­тин ще си има работа лично с Джо Байдън и Джон Кери. Те се готвят за съдебната война – като главен юрист на „Бурисма“, Хънтър Байдън вече е наел вашингтонската кантора „Еф Ти Ай Кънсалтинг“ (FTI Consulting), специа­лизирана в решаване на проблеми „от правителствен характер“.

Голяма част от находищата в Източна Украйна попа­дат в границите на Новорусия – непризнатата държава на украинските руснаци, която бе образувана от слива­нето на също непризнатите Донецка и Луганска народна република.

„Бурисма“ не е единствената компания, облагодетел­ствана от обречения Янукович. Преди месеци стана известно, че малко преди да падне от власт, той се е опитал да се откупи от американците, като без борба им е раздал това, което са поискали от него – терито­рия и природни богатства под формата на десетилет­ни концесии за добив на шистов газ в Източна и Южна Украйна.

На 11 май 2012 г. Киев съобщи за Евронюз, че е избрал щатската корпорация „Шеврон“ и англо-холандската „Роял Дъч Шел“ за разра­ботването на находищата на шистов каз в Юзовка и Олеска. От състезанието в търга са отпаднали аме­риканската „ЕксонМoбил“, италианската „Ени“ и ру­ско-британската ТНТ-БП. „Газпром“ изобщо не е до­пусната.

Находището Олеска е в Западна Украйна, Лвовска об­ласт – там, където мнозинството от населението е ру­софобско, където в последните 15-тина години издигат паметници на Степан Бандера и Роман Шухевич, където в последните 6 месеца бе проведено етническо прочист­ване на рускоезичното население. Това находище, разполо­жено в „благоприятна“ за САЩ политическа среда, се е паднало на „Шеврон“.

5 ноември 2013 г. Шефът на „Шеврон-Европа“ Дерек Магнес (вляво) се ръкува с министъра на екологията и природните ресурси Едуард Ставицки пред погледа на президента на държавната компания „Надра Украини“ Виктор Пономаренко (вдясно) след подписване на 50-годишен договор за фракинга в Юзовка на стойност $10 милиарда. Зад тях аплодират сделата американският посланик в Киев Джефри Пайът и украинският президент Виктор Янукович.

 

„Шел“ обаче не е имала този късмет. Тя печели находи­щето в Юзовка, което се простира в бунтовния Донец­ко-Днепровски регион.

През септември 2012 г. двете корпорации получиха от Киев права да започнат хидравличното разбиване на недрата. През януари 2013 г. „Шел“ подписа договор за съвместен добив с правителството на Украйна. Той предвижда „Шел“ да дава между 31% и 60% от добития шистов газ на украинската държавна фирма „Надра Укра­ини“, а останалото да продава навън (Oil & Gas Journal, Jan. 25, 2013). Правата за фракинг са издадени за период от 50 години (РТ, 17 май 2014 г.)

В тези споразумения с 10% участваше и трета страна – частната компания „СПК-Геосервис“, която се води на името на трима неизвестни геолози.

На 11 юни 2013 г., 5 месеца преди „Майдана“, същият договор е подписан и с „Шеврон“ за шистите в Олеска, покриващи 1.6 милиона акра.

Малко преди това, на 3 юни м.г., споразумения за съв­местно производство на шистов газ са подписани и с „Ени“ и „ЕксонМобил“ – компаниите, отхвърлени на търга от 2012 г. Тоест всички западни компании са по­лучили по късче украинска територия, с изключение на руските кандидати в търговете – „Газпром“ и ТНК-БП (съвместна компания между руската „Тюменска нефтена компания“ и „Бритиш петролеум“).

Междувременно през април частната „СПК-Геосер­вис“ бе изхвърлена от споразуменията за съвместен до­бив на шистов газ. Тя била на Янукович и фамилията му, твърдят киевските медии. („Правительство решило перекрыть Яну­ковичу доступ к будущей добыче нетрадиционного газа в Украине“, Зеркало не­дели, 18 апреля, 2014)

Изглежда всичко е било подредено още преди евромаро­дерите на Майдана да свалят Янукович. Западните кор­порации ще добиват шистов газ, а сенчестата компания „Бурисма“, която е преди всичко посредник и търговец, ще го продава на пазарите по цени, каквито Байдън и Кери определят.

И работата щеше да върви като по вода, ако руското население в Източна и Южна Украйна не беше въстана­ло.

Бруталното разрушаване на Славянск, попадащ на те­риторията на шистовото находище, не можа да оси­гури необходимия политически комфорт на западния инвеститор.

На 3 юни т.г. Агенция „Блумбърг“ съобщи, че „Шел“ вре­менно спира дейността си в находището от съображе­ния за сигурност. Компанията успя да пробие само 2 кла­денеца с хидравлично разбиване, се казва в съобщението.

Излишно е да споменаваме, че околната среда там е уни­щожена. (Виж „Това е геноцид: водата е отровена“ на ук­раинския сайт „Цензор.Нет“)

Така изглежда околната среда в района на двата шистови кладенеца (от планираните 15 за „проучване“), които „Шел“ успя да пробие досега с хидравлично разбиване. Водата в региона е отровена. (Виж и първата снимка горе).

 

Но не всичко е загубено за „Шел“, „Шеврон“ и подобните им. Едновременно с извес­тието за временното изтегляне на „Шел“ от Източна Украйна министър-председателят Арсений Яценюк обя­ви, че Върховната Рада трябва да приеме закони, които да облекчат работата на чуждите инвеститори, като създадат благоприятни условия за фракинга.

Стана ясно, че първата шистова война ще продължи с военни и законодателни средства, докато от Източна Украйна остане безлюдна пустиня, прободена от сонди­те за хидравлично разбиване. Но „Шел“ и “Шеврон“ мо­гат да чакат – лицензите им са издадени за период от половин век!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване