08/03/14 11:35
(http://pik.bg)

Шефът на "Антимафия" пред ПИК: Евросъюзът трябва да затвори границите си, за да бъде арестуван незабавно Цветан Василев!

Шефът на "Антимафия" пред ПИК: Евросъюзът трябва да затвори границите си, за да бъде арестуван незабавно Цветан Василев!

Председателят на легия "Антимафия" след изкъсо безобразията в агенция "Митници" и ключови държавни институции.

Борецът срещу корупцията първи предупреди, че злополучният банкер Цветан Василев може да се укрие в ЮАР, ако прокуратурата не се заеме с него.

Потърсихме мнението на Здравков по важни теми в страната.

 
Интервю на Ивайло Крачунов
 
 
- Г-н Здравков, какви са горещите новини около скандалните конкурси за началници на митница Свиленград и митнически пункт Капитан Андреево, за които Агенция ПИК разкри, че се провеждат на тъмно?
 
- Оказва се,  че основното занимание на началника на Агенция "Митници" Павел Тонев е да ходи в международни командировки. След като тези командировки свършиха, той си е взел платен годишен отпуск, въпреки че държавата се тресе от това, че митниците няма да съберат 500 млн. лева от акцизи.
За първи път в историята на Агенция "Митници", шефът на институцията няма да ръководи изпитните комисии.
 
- Кой тогава ще ръководи изпитните комисии за директори на две от най-важните митници в държавата?
 
- Начело на изпитната комисия за митница Свиленград ще е Чавдар Васев. Той е зам.-началник на Агенция "Митници" и отговаря за административната дейност.
 
До конкурса за началник на митница Свиленград е допуснат сегашният временно изпълняващ длъжността и други двама кандидати, които са извън системата на митниците. Същият този временно изпълняващ длъжността директор на митница "Свиленград" ще проведе конкурса за началник на митнически пункт Капитан Андреево, което е пълен абсурд.
 
- Как ще коментирате разкритието на Агенция ПИК, че Агенция "Митници" извива ръцете на фирми, които имат банкови гаранции в КТБ и заплашва да отнеме лицензите на складовете им?
 
- Това е точно така. По този начин се цели да бъде взет бизнеса на фирми, които имат банкови гаранции в КТБ. Въпросните фирми в момента са поставени под натиск и им се налага да предлагат гаранции от други банки. Има достатъчно различни начини митниците да контролират акцизните складове и да се провери дали фирмите са били коректни към държавата, вместо да им се извиват ръцете с ултиматуми за банковите гаранции и то при наличието на форсмажорни обстоятелства.
 
Нали се сещате, че с натиска, който сега им прилага Агенция "Митници", тези фирми ще минат за нула време в ръцете на техните конкуренти.
По този въпрос трябва да се чуе и компетентното мнение на вечно пътуващия Павел Тонев и неговият гуру Асен Дебелия. Те са в основата на този проблем.
 
- Издадена е европейска заповед за арест на банкера Цветан Василев. Смятате ли, че може да се сбъдне прогнозата Ви, че той може да се укрие в ЮАР, ако компетентните органи не действат по-бързо?
 
- Искам да припомня, че Агенция ПИК за първи път изнесе в публичното пространство името на Бисер Лазов (дясната ръка на Цветан Василев), но този факт беше присвоен от някои медии. Крайно време е осемте човека, които признаха, че са действали под натиск от Цветан Василев, да проговорят публично и да дадат гласност на твърденията си.
 
Радвам се, че за Цветан Василев има издадена европейска заповед за арест. В края на краищата прокуратурата е преценила, че Василев е нарушил закона. След като той досега той не се е върнал, аз не мога да прогнозирам дали той ще се прибере доброволно, но след като има европейска заповед за арест и не се връща, значи има какво да крие.
 
- Смятате ли, че границите на Европейския съюз трябва да бъдат затворени, за да бъде Василев задържан?
 
- Това влиза в задълженията на всички правоохранителни органи в рамките на ЕС, ако има издадена червена бюлетина от Интерпол. Да не заравяме, че Василев дължи обяснения пред обществото и за това, че е извършил набеждаване по отношение на депутата от ДПС Делян Пеевски. По този въпрос легия "Антимафия" е сезирала прокуратурата и очаква реакцията й.
 
- Как си обяснявате, че Василев не изпълнява обещанията си да се прибере в България, а вместо това изпраща писма чрез близки до него медии?
 
- За съжаление не съм виждал в България, човек, който е нарушил закона независимо дали се касае за контрабанда, наркотрафик или банкерски измами, да си признае, че е сбъркал или да обещае, че няма да напусне държавата. Напротив, случва се точно обратното - всеки отрича да е вършил престъпления.
 
Цветан Василев явно вижда, че няма да му се размине, след като най-близките му хора в банката проговарят в прокуратурата за финансовите схеми, които са правили. 
 
Явно за него мъжкото поведение е да натопи счетоводителките и касиерките в КТБ и сега те да за в затвора, а той в скъп хотел в чужбина.
 
За съжаление този човек е бил избиран за банкер на годината.
 
Има и един друг важен факт, който убягва от полезрението на обществото. Важно е да се провери точно по какъв начин и през кои офшорни компании Оманският фонд има участие в КТБ. Това, което се разпространява в публичното пространство по отношение на знаменитите Омански капитали е малко измислена работа. Участие в КТБ има люксембургска или лихтенщайнска офшорна компания, а не директно Оманския фонд, ако това въобще е Омански фонд.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване