08/04/14 05:19
(http://www.klassa.bg/)

Борба за създаването на ислямска държава на териториите на Сирия и Ирак

 Ислямските фундаменталисти отвориха нови фронтове в тяхната борба за създаването на ислямска държава на териториите на Сирия и Ирак, като атакуваха нови територии, преди намирали се под контрола на Багдад, пише“Independent”
Многобройните сражения в централната и северна части на Ирак през изминалите няколко дни показват, че ИДИЛ е отнела първенството на „Ал кайда” като най-влиятелна и организирана джихадистка групировка в света.
ИДИЛ в момента контролира обширни части и Западен Ирак и Източна Сирия, което я превръща в най-успешната джихадистка група за всички времена.
ИДИЛ е много по-фанатична от „Ал Кайда” като убива мюсюлмани-шиити и християни винаги, когато има възможност, а също така е много по-ефективна в сражения, а нейните лидери имат много по-силен контрол върху своите подчинени.
Създаването на първичен халифат от страна на джихадистите от ИДИЛ породи страхове в страни като Йордания, Саудитска Арабия и Турция , че ще се превърнат в цел на закоравелите в битките екстремисти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване