08/04/14 13:18
(http://pik.bg)

Извънредно! Радан Кънев хвърли оставка (обновена)

Извънредно! Радан Кънев хвърли оставка (обновена)

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че подава оставка като говорител на Реформаторския блок. Това той стори на провеждащото се в момента съвместно заседание на Изпълнителният съвет и Гражданския съвет на Реформаторския блок (РБ), съобщи Би Ти Ви.

По думите му дясното обединение не осъществява ефективна обща политика и в крайна сметка изпада в зависимост от ГЕРБ.

„Волята на РБ се формира чрез контакти между част от партийните ръководства и ГЕРБ, а лидерството на Блока се осъществява от г-н Бойко Борисов”, подчертава той.

Според Кънев кулминацията на тези процеси е дошла с несъгласуваната подкрепа за ремонт на бюджета, заявена от Меглена Кънева (ДБГ) и Божидар Лукарски (СДС) по време на консултациите при президента преди дни.

„Изпълнителният съвет на Блока е в трайна невъзможност да формира убедителна и силна обща политика. Под въпрос е наличието на обща политическа воля на РБ, за сметка на конюнктурни интереси и баланси без политическо съдържание”, пише в заявлението си Кънев, като посочва, че в периода на евроизборите образът на РБ е бил подменен с този на „традиционна многопартийна коалиция с разностранни и често противоречиви интереси”.

Лидерът на ДСБ посочва още, че част от партньорите в коалицията не подкрепят идеята за обединение в единна политическа сила, а гражданският съвет е изолиран и делегитимиран от партийните ръководства.

По думите на Кънев, РБ не може да постигне краткосрочната си цел да бъде алтернатива на днешните парламентарни партии и да консолидира всички български избиратели, които не приемат нито участие на ДПС и БСП във властта, нито еднопартийно управление на Бойко Борисов и ГЕРБ.

„Не съм приемал да бъда говорител на г-н Борисов, а на единна и смела алтернатива на грешния път, поет от неговото и следващото управления. Не съм приемал да бъда кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ или да постави смокинов лист на очертаващите се срамни коалиции”, пише Кънев, като все пак изразява надежда, че РБ може да се върне към пътя, начертан през юли 2013 г.

Заседанието продължава с обсъждане на предложения за промяна на управленската структура на блока.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване