08/04/14 20:58
(http://pik.bg)

Мощна буря съсипа една трета от домашната техника в петричко село

Мощна буря съсипа една трета от домашната техника в петричко село

Електрическите стълбове се нажежиха по червено на цяла улица в петричкото село Михнево след мощна буря със светкавици, съобщава struma.bg. Бурята връхлетяло селото около 20:00 часа в петък. 

„Една трета от телевизорите, хладилниците и друга домашна техника в селото изгоряха. Пороят отнесе улици, ще депозирам докладна в кметство Петрич за помощ", разказва кметът Венцислав Георгиев.

"Изтури се изведнъж. Това, което помня най-силно, е огън. Аз се скрих под верандата на къщата. В този момент на два-три метра от мен от земята излезе огън. Комшиите и децата им се разпищяха от ужас. После нямаше много гръмотевици, но се изля страшно силен и много дъжд. Най-силно пострада районът около стадиона. Комшията Андон Костов има специален уред за измерване на количеството валежи. С него измерихме, че за един час в Митиново са паднали 40 литра на квадратен метър. Селото е под наклон, има отнесена и настилка на улици. Лошото е, че от гръмотевици няма обезщетение. Доброто все пак е, че няма пострадали хора”, заключи разказа си Венцислав Георгиев.

Вчера дядо Фотьо Тасев се разхождаше по улиците на селото, помагайки си с бастуна. Той сподели ужаса си от бурята: „Страшна буря ни връхлетя около 19,30-20,00 часа в петък. По това време храня прасетата. Бях вече привършил, отдръпнах се на 5-6 метра от кочината в градината. Внезапно светна, гръмна, на 7-8 метра пред мен падна огън, нещо ме изплиска. Извиках: „Оле-мале, дотук съм!”. Сигурен съм, че беше огън. Изгоря модемът на компютъра на внука. Бурята бутна няколко керемиди от покрива на къщата ни. На 70 години съм, работил съм по Пирин, такова чудо не съм виждал. Ето, тези стълбове по улицата, дето ги виждаш, се нажежиха и започнаха да светят”, разказа дядо Фотьо.

Негови комшии потвърдиха думите му. Около 20,00 часа селото останало без ток. За щастие бурята не е нанесла допълнителни поражения върху и без това очуканата от лошото време тази година земеделска реколта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване