08/05/14 05:06
(http://www.klassa.bg/)

7 от 10 огледа на имот стигат до сделка

 7 от 10 огледа на имот обикновено завършват със сделка. Това сочат наблюденията на столични брокери от посредническите агенции.

 

Според Даниела Грозева от „Веда корект” през последната година от около при 60- 70% от огледите обикновено се стига до сделка. „Хората обичат да съберат повече информация, преди да тръгнат да оглеждат на място”, уточнява тя и добавя, че в последните седмици

 

нараства броят на запитванията за покупка на имоти

 

„Шансът да бъде продаден един имот бързо се увеличава, ако офертата е съобразена с конюнктурата на пазара”, казва още Грозева. По думите й през август има засилено търсене на квартири в големите градове, защото тогава студентите гледат да се устроят. „Обикновено през този месец хората вземат решение за смяна на местожителството си и работата си и търсят отрано къде да се настанят”, добавя брокерката.

 

„Броят на огледите, след които се стига до сделка, зависи от доста фактори и най-вече от нагласата на купувача”, смята Константин Пандов от агенция ЕПИИ. „Имал съм клиентка, която искаше да вземе панелна гарсониера и чак след 30 огледа се реши да купува, въпреки че всички жилища бяха почти еднакви. Някои от търсещите имоти не бързат, защото търсят просто да инвестират парите и затова избират по-дълго. Други пък,

 

продали един имот, гледат спешно да купят нещо

 

и се ориентират към по-бърза покупка”, смята той.

 

„По време на имотния бум сделките ставаха по-бързо, защото хората се страхуваха да не изпуснат хубавия имот”, припомня Пандов. Според него сега купувачите по-бавно вземат решение за сделка. „Преди това оглеждат средно по 10-15 имота”, уточнява брокерът.

 

„През септември, когато нараства търсенето на квартири, по-капризните, склонни да избират по-бавно, изпускат хубавите жилища и към края на месеца им се налага по-бързо да вземат решение”, добавя Пандов.

 

Според Наско Атанасов не може да се говори за силно лятно раздвижване на имотния пазар. „Единственото оживление бе преди месец-два, когато хората се бяха поуплашили за банките и започнаха да се оглеждат къде да инвестират парите си”, казва той. „То се изрази в повече обаждания в офиса и повече огледи. В сравнение с началото на миналото лято те

 

са с около една пета повече

 

Очаквам през есента да има оживление на пазара”, прогнозира той. По думите му най-търсените жилища са на цени от 30 000 до 50 000 евро.
В последните седмици запитванията за покупка на имоти се увеличават с около 15-20%, съобщава bnews.bg, като се позовава на данни на една от големите посреднически агенции. Според нейните брокери нарастването на интереса обаче съвпадна с отпуските на завръщащите се за сделки българи от чужбина. По-директно повлиян от банковата криза бе ръстът с около 15% на сделките над 100 000 евро. И преди банковата криза при около 60-70% от сделките са се използвали пари в брой или от продажба на друг имот. Към момента тази тенденция остава, защото купувачите, които вземат кредит и купуват имот, не са намалели, а дори напротив - има тенденция все повече имоти да се купуват с кредит. Въпреки това анализаторите смятат, че възстановяването ще бъде постепенно и няма да се случи толкова рязко, колкото е бил спадът през 2009-2011 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване