08/05/14 05:12
(http://www.klassa.bg/)

70 опасни язовира цъкат като бомби със закъснител

 - Инж. Иванов, според вас каква може да бъде причината за високата приливна вълна, която буквално удави град Мизия?

 

- Тъй като нямам преки впечатления, съм склонен да вярвам на Министерството на околната среда и водите, че няма преливане и скъсване на язовирна стена. По-скоро причина за бедствието са обилните дъждове, които паднаха в последните дни в тази част на страната. И оттук нататък въпросът е доколко сме подготвени ние като хора и инфраструктурата ни да посрещнем подобни феномени на климата .За съжаление ние като че ли разчитаме повече на приказката, че това няма да се случи на нас, и не взимаме спешни мерки. Трябва да призная, че този път, слава богу, хората бяха предупредени. Прегледах внимателно информацията, която е качена на страницата на МОСВ, където в интерес на истината европейската директива за управление на риск от наводнение се спазва. Проблем е обаче, че се губи контактът, информацията между централните власти, локалната власт в Мизия и населението. Защото централната власт е обнародвала карти, от които може да се види кои са заливните зони. Аз не съм убеден, че някой от местните власти оценява този риск. Ако оценяваха риска от високите води, те би трябвало да предприемат мерки за намаляването му.

 

- Поначало градът е разположен на ниско място, което допринася за това високата вълна да го залее бързо.

 

- Това е видно, водата винаги си намира път надолу и когато се събере в голямо количество, е трудно да бъде спряна. Логиката е такава. Най-вероятно Мизия се намира в по-ниско географско положение от околните селища. Съществуват достатъчно добри технически средства, които могат да обозначат топографски върху карта всички застрашени места, което е било направено. Но какво от това, след като видяхме какво се случи.

 

- Оказало ли е влияние това, че коритото на река Скът не е било почистено и това е затлачило допълнително терена?

 

- Моите наблюдения са върху цялата страна. Когато пътувам, забелязвам, че коритата на реките се почистват в населените места, но преди и след тях теренът остава замърсен. Респективно ефектът от почистването не е голям поради липсата на институция, която да следи състоянието на коритата на реките.

 

- Кой би трябвало да ги почиства?

 

- Местната власт. След като се случиха няколко потопа, кметовете вече гледат сериозно на тези неща, но само в рамките на населеното място. Но всичко е свързано с пари. А те са недостатъчно, както знаем. Някои от мерките пък се подценяват и пренебрегват и резултатът е очевиден.

 

- Как трябва да се държи нивото на язовирите при дъждове, на санитарен минимум ли и в какъв случай се преминава към изпускане на водата?

 

- Според прогнозите и проектните нива на язовирите от МОСВ следят нивото на язовирите и дават препоръки на какво ниво да се задържа водата във водоемите. За съжаление към момента това се случва по най-простия начин, с обаждане по телефона. Все още няма система, която да дава информация на Гражданска защита. Като отчитам високия професионализъм на хората, които работят в МОСВ, все пак смятам, че много по-надеждно ще бъде, ако предупрежденията се случват с една система за мониторинг в реално време и бързо оповестяване.

 

- Как трябва да става това бързо оповестяване, със сирени или чрез медиите?

 

- Според мен населението трябва да се образова, за да не се предизвика още по-голям хаос. Трябва да се вложат малко повече средства по посока на това хората да бъдат информирани предварително за рисковете, да се обучават за това как да се реагира. Когато бях ученик, имахме подобно обучение. Впечатлението ми е, че младите хора не са толкова информирани как да реагират при бедствие. Всеки трябва да е наясно как точно да реагира. Едно такова обучение в училище ще е много полезно.

 

- В Мизия хората са били предупредени и въпреки това са отказали да напуснат домовете си.

 

- Това според мен е и въпрос на манталитет, а също и липса на предварителна информираност за степента на риска. До последно всички са се надявали, че опасността не е толкова голяма.

 

- Излиза, че не сме си взели поука от това, което се случи в Аспарухово?

 

- Трябва да се говори повече. Да се говори за това, че рискът съществува, че той е преодолим, но е свързан с материални щети, дай боже, да няма човешки жертви. Всички трябва да са подготвени и да реагират адекватно при подобна ситуация.

 

- Министърът на околната среда в оставка Станислав Анастасов обяви, че Искър, Вит и Осъм могат да прелеят отново. Това означава ли, че може да пристигне втора приливна вълна?

 

- Ако започнат силни валежи, това не е изключено. Като се съобщава, че могат да прелеят, трябва да се каже в кои райони са основните рискове и хората отрано да бъдат предупредени и да си приготвят неща от първа необходимост. Ако се види, че има критична обстановка, да се реагира по най-бързия начин. Едно такова общо предупреждение според мен нищо не означава. Ние в София също се намираме близо до яз. “Искър”.

 

- Може ли язовирът да прелее и да потопи София?

 

- Ако язовирът прелее, наистина може да залее София, но там много стриктно се контролират нещата. Въпреки поговорката „Никога не казвай никога”,  рискът при яз. „Искър” е минимален.

 

- Все пак чия е отговорността за това, че високата вода заля Мизия, взе жертви и причини много материални загуби? Дали случилото се е човешка грешка?

 

- Според мен не е човешка грешка. Трудно е да се персонифицира отговорността за случилото се. Но истината е, че като общество ние трябва да разберем, че подобни нещастия ще се случват и в бъдеще. И не случайно европейските директиви са свързани с това да се предотвратяват подобни бедствия. Просто трябва да се знае, че е необходимо да се работи превантивно. Не да чакаме водата да ни залее и след това да реагираме. Не мога да персонализирам проблема, особено в конкретния случай.

 

- Но хората говорят, че във водата са плували шарани, което е индикатор, че придошлата вода е от изпуснат язовир?

 

- Би било много жалко, ако хората се окажат прави, защото това означава, че МОСВ е тотално неадекватна институция. Аз лично познавам експертите от министерството, знам, че те наистина са добри професионалисти, и в момента им се доверявам. Ако се окаже обаче, че не са прави, това още веднъж показва, че системата за бързо оповестяване е абсолютно необходима. Не бива да си затваряме очите пред факта, че междуведомствена комисия доказа, че 70 язовира на наша територия са в предаварийно състояние. Това означава, че всеки един от тези водоеми може да аварира, което ще предизвика ново бедствие Тогава вече всички, които отговарят за това, биха били отговорни .Въпросът е кои са тези всички. Това е големият проблем - че кризите не се управляват от едно място.

 

- Адекватна ли беше намесата на местната власт, Гражданска защита и всички останали, които помагаха на пострадалите?

 

- Мисля, че помощта беше адекватна. Фактът, че хората едва ли не насила са били евакуирани, също показва, че този път, слава богу, имаше по-адекватно действие, отколкото в Аспарухово.

 

- След като водата се оттегли, ще трябва да се ликвидират последиците от наводнението.

 

- Просто не ми се мисли какво ще бъде. Знаем, че липсват средства в бюджета. Как ще бъдат покрити материалните щети, не се наемам да прогнозирам.

 

- Кои са районите, потенциално застрашени от потоп?

 

- В сайта на МОСВ има карти на водосборите на реките, които сочат къде са застрашените територии, а те никак не са малко. Това са всички места по поречието на големите реки. Никой не може да очаква, че при силни валежи, надвишаващи многократно нормалните, тези реки няма да излязат от коритата си. Затова е много важна превенцията, както и предотвратяването на незаконното строителство. И аз бих призовал местната власт да е по-активна в превантивната дейност. Кметовете трябва да знаят предварително селищата попадат ли в такива потенциално опасни райони и какво може да се направи, ако се зададе някакво бедствие, така че рискът да бъде минимизиран.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване