08/05/14 21:28
(http://e-vestnik.bg/)

Ердоган няма да бъде президент като другите

Франс прес

Турският премиер Ердоган на корицата на сп. Тайм

Реджеп Тайип Ердоган, силният човек на Турция, има всички шансове да спечели президентските избори и да бъде държавен глава с твърда ръка с амбициите си да засили прерогативите на президентската власт. Ислямо-консервативният премиер, който е на власт от 2003 г., никога не е крил желанието си да трансформира сегашната парламентарна система в полупрезидентски режим, и дори в президентски.

Партията на справедливостта и развитието ПСР, с ислямистки корени , която той ръководи, поиска реформа на институциите, за да бъде установен президентски режим. Миналата година обаче този опит се провали, както и изработването на нова конституция. Ако бъде избран на първия тур в неделя за петгодишен мандат, както прогнозират социолозите, 60-годишният Ердоган ще трябва да се съобрази с основния закон, приет по време на управлението на генералите след преврата през 1980 г.

“Лидерът на ПСР, ако бъде избран, възнамерява да наложи тълкуване на конституцията от 1982 г., с което Турция ще следва същия път като този на Франция след измененията в конституцията й през 1962 г. и така съществуващият парламентарен режим ще стане полупрезидентски”, коментира изследователят Жан Марку в своя блог Оvipot.

Конституцията, според която държавният глава има предимно церемониални функции, му дава правото да отхвърля законите, гласувани в парламента, както и да свиква национални избори и министерски заседания.

“Постът президент не е създаден за почивка … . Хората искат активен президент, който се изпотява”, каза кандидатът по време на кампанията, давайки ясно да се разбере, че очаква, освен всичко друго, да контролира изпълнителната власт.

Общественото мнение в Турция обаче изглежда враждебно настроено срещу допълнителното засилване на прерогативите на ръководител, който премоделира институциите в страната, установявайки контрол върху съдебната система и медиите и превръщайки се по този начин в абсолютен господар на Турция.

За да предотвратят това, опозиционните партии издигнаха общ кандидат - на сговорчивия учен, 70-годишния специалист по исляма Екмеледин Ихсаноглу, който защитава парламентарната система и независимостта на президентската власт.

Кюрдите, чиито гласове може да бъдат решаващи за Ердоган, който от две години промени политическия си курс спрямо конфликта с това малцинство, също имат свой кандидат - депутатът Селяхаттин Демирташ.

Според най-новото проучване на частната социологическа агенция Конда, Ердоган води с 55 процента от гласовете, следван от Ихсаноглу с 38 на сто и Демирташ със 7,5 процента.

“Ясно е, че Ердоган иска да скъса с парламентарната традиция. Той иска конституция по своя мярка и се опитва да ореже сегашната “, отбелязва Серкан Демирташ, директор на бюрото на вестник “Хюриет дейли нюз”. Той обаче отбелязва, че “конституционният съд, контролиран от съдии, които не са благосклонни към плановете на Ердоган, ще бъдат преграда пред амбициите му”, дори ако президентът има правото да назначава магистратите в тази институция.

Наистина, Върховният съд въведе ред в завземането на властта над съдебния апарат и окачестви като незаконна забраната на Ютюб и Туитър, които разпространиха пиратските записи, компрометиращи Ердоган и близките му сътрудници в голям корупционен скандал тази зима.

Въпреки че през пролетта на 2013 г. режимът на премиера бе разклатен от бунта на много турци, които го упрекват в авторитаризъм и ислямистки уклон, последван през декември от корупционния скандал, Реджеп Тайип Ердоган успя да се справи и спечели местните избори пред март тази година.

За 12 години правителството му върна страната на пътя на растежа, успя да утрои средните доходи, отвори достъпа до системата на здравеопазване за народните маси, реорганизира транспорта и вкара в пътя армията, която много се налагаше в политическия живот в страната.

Харизматичният лидер, който умее да играе с религиозните чувства, е мразен от светските среди и привържениците на свободите в Турция - държава, заобиколена от страни, в които бушуват конфликти, и чукаща ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване