08/05/14 06:51
(http://pik.bg)

Златен болт е увредил чудотворната икона на Св. Богородица в Бачковския манастир

Златен болт е увредил чудотворната икона на Св. Богородица в Бачковския манастир

Малък златен болт е увредил дървесината на 700-годишната чудотворна икона на Св. Богородица в Бачковския манастир. Болтчето е прикрепяло златния ореол над главата на Светата майка, но през столетията е започнало да разяжда дървото. Затова преди месеци двамата реставратори взели проба от дървесината и я изпратили в гръцка лаборатория, а до излизане на експертизата златният ореол бил пъхнат в обкова на иконата. Резултатите от Гърция все още не са готови, а от тях зависи продължаването на реставрацията. Това съобщи игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон за в. „Монитор”. "Реставраторите обясниха, че са свалили ореола, тъй като под него дървото е вече било увредено. Казаха, че не са го сложили повторно на иконата, защото първо трябва да стане ясно какво е състоянието на дървесината и как да бъде закрепен ореолът от тук нататък”, каза отец Симон. 

По думите му от едната си страна иконата е пострадала повече през годините. Вероятно е стояла на по-влажно място, когато е била скрита в местността „Клувията” над Асеновград.

През септември се очаква двамата реставратори да представят доклад пред 5-членната комисия, натоварена с реставрацията на чудотворната икона. След решение на Светия синод от 18 юни в комисията влиза и игуменът на манастира отец Симон. След това комисията ще уведоми за резултатите от доклада Светия синод, който ще реши как да се продължи с реставрацията.

Междувременно в обителта не спира подготовката за големия храмов празник Голяма Богородица. Както „Монитор” първи писа, се възстановява стародавна традиция манастирът да не затваря изобщо през нощта срещу 15 август.

„От 20 часа на 14 август започват празнични богослужения с най-добрите певци от страната. Вечерта преди празника гвардейци от представителната ни рота с факелно шествие ще изнесат плащеницата на Света Богородица, а на паркинга пред манастира ще се проведе молебен за здраве”, каза отец Симон.

Гвардейците ще носят и двете икони – копието на Чудотворната и втора, по-малка празнична икона на Успение Богородично. „Не искаме да рискуваме и да изнесем оригинала на Чудотворната икона преди доклада на реставраторите. Оригиналът ще остане на традиционното си място в манастирската църква, а пред хилядите миряни на открито, които очакваме за Голяма Богородица, ще изнесем копието”, уточни игуменът на обителта.

Той подчерта, че нито един човек няма да бъде върнат, а манастирът ще остане отворен през цялата нощ. „Няма да върнем нито един човек. И тъй като тази година празникът се пада в четвъртък срещу петък, очакваме и много вярващи в почивните дни. Няма да спим, но манастирът няма да затвори до последния човек, който иска да се поклони пред Чудотворната икона”, бе категоричен отец Симон.

Раздават постен курбан на миряните 4 казана с постен курбан от фасул ще бъдат приготвени за миряните навръх Голяма Богородица. „Това е около 100 литра курбан, защото имаме само 4 казана. Но ако успеем да намерим още казани, курбанът ще е по-голям”, обясни игуменът. В момента в обителта има 10-има монаси, но 70% от тях са на възраст над 70 години. „Една от нелеките ми задачи е да привлечем младите хора към светата обител, които да продължат нейното опазване и нейното развитие”, заяви още игуменът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване