08/05/14 05:15
(http://www.klassa.bg/)

Има ли виновни за наводненията

 След потопа в община Калояново през 2005 година, при който загинаха осем души, според комплексната хидротехническа експертиза за наводнението в Цар Калоян виновни няма. Тогава сателитни снимки доказаха огромното количество валежи от 300 литра на квадратен метър. В с.Бисер на 6 февруари 2012 година смъртта си намериха 11 души. Досъдебното производство се води по чл. 335 от Наказателния кодекс, който се отнася за причиняването на наводнение по непредпазливост. Резултат от делото все още няма. Екип от разследващи полицаи при ОДМВР Варна, под ръководството на дежурен прокурор при Окръжна прокуратура Варна, е започнал досъдебно производство за установяване причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта на хората по време на природното бедствие във варненския кв. „Аспарухово“.
422 семейства от община Калояново, които пострадаха от наводненията през есента на 2005 година, получават еднократна помощ от 200 лв. за покриване на належащи разходи. Парите са заделени от общинския бюджет. Повечето семейства бяха настанени във фургони. От проливните дъждове и препълнените язовири пострада най-много Цар Калоян. Бедствието взе и човешки жертви.

 

Във водата, заляла Цар Калоян, загинаха седемгодишно момиче, 57-годишен мъж и шест жени - на възраст между 50 и 83 години.

 

От наводнението бяха засегнати над 1000 имота, от които 16 сгради - общинска собственост, 693 имота - частна собственост. 21% от тях са съборени и застрашени от срутване.

 

Засегната бе и 70% от инфраструктурата на общината. Разследването по случая за наводнението в Цар Калоян приключи с мнение за прекратяване. Според комплексната хидротехническа експертиза за наводнението в Цар Калоян виновни няма. Към експертизата бяха приложени сателитни снимки, с които се доказва огромното количество валежи от 300 литра на квадратен метър.

 

Над 5 млн. лв. отпусна държавата за възстановяване на град Цар Калоян, от дарения по сметката на общината постъпиха близо 600 000 лв.
След потопа в село Бисер, при който загинаха 11 души, виновни за трагедията няма. На 6 февруари 2012 г. рано сутринта стената на язовир „Иваново“ се скъса, а вълната заля цялото село. Разследването по инцидента се води от Военно-окръжната прокуратура, а делото все още е в досъдебна фаза и е срещу неизвестен извършител.

 

Според известните по случая факти към момента на скъсването на стената на язовира собственик на съоръжението е Министерството на отбраната. Това е и причината делото да бъде прехвърлено по компетентност от Районната прокуратура в Харманли към военните прокурори в Пловдив.

 

Според прокуратурата от 1961 г. до момента на скъсването на язовирната стена на язовир „Иваново”, задължение на МО е било да поддържа стената и другите съоръженията в изправност. Въпреки това към днешна дата виновни длъжностни лица не са посочени. Досъдебното производство се води по чл. 335 от Наказателния кодекс, който се отнася за причиняването на наводнение по непредпазливост. Ако от това е последвала смърт или значителни вреди, предвиденото наказание е затвор до пет години.
Месец и половина след бедствието във варненския квартал хората в Мизия бяха също застигнати от опасно наводнение.

 

Не се дадоха указания за почистване на деретата и речните корита, нито нивелации, за спокоен (в бъдещ период) преход на водите от най-високите точки, откъдето идват. През това време не се документира чия собственост са язовири и водни басейни и кой носи отговорност за поддръжката им, какво водно напрежение има в тях (например язовира, причинил бедствието в село Бисер). Трето - бюрократичното безвремие на мълчание и на липса на адекватни мерки за Аспарухово може да доведе до това, че ако днес отново завалят проливни дъждове, кварталът, а и други населени места

 

отново ще бедстват

 

БЧК организира кампании за събиране на помощи. БЧК има схема чрез Обществен съвет, при която с пълен отчет пред обществото 100% от събраните суми и вещи се предоставят на нуждаещите се. В същото време все още се чакат 50% от събраните от НПО за Аспарухово средства чрез медийна кампания, а това са близо 500 000 лева.

 

В списъците за помощи на бедстващите имаше хора, живеещи на IV и V етаж, които не са засегнати от бедствието, но се натискат да получат дял от това, което е предназначено за пострадалите. Да се подпомагат нуждаещите се, това е перманентна функция на БЧК. В кризисните моменти с предимство са бедстващите. Без расови и религиозни предразсъдъци. Бях в Аспарухово от първите часове на бедствието. Срещнах кмета на Варна в най-бедстващата точка, улица „Горна Студена”. Аспарухово даде 13 жертви. Сега за Мизия трябва да се помогне с дрехи, храна, вода – все неща от първа необходимост. С транспорт на дарителите да се закарат до мястото на бедствието, а там църквата и БЧК могат да създадат организация за предоставяне на помощите. Военните могат да помогнат с осветяване през нощта на терена на бедствието, където се извършват спасителните дейности (това, което не се случи в Аспарухово, след като електрозахранването беше изключено). Необходимо е и присъствието на терен на

 

специално подготвени психолози

 

 които могат да работят с пострадалите хора. За най-тежко пострадалите, за семействата и за децата е наложително да бъдат откъснати от мястото на бедствието и настанени на курортни места.

 

Общините имат ресурс с подготвени кадри за управление, разпоредителност и предприятия към тях. Но нямат средства. Държавата трябва да им ги отпусне, както и да се обособят складове за бедствен резерв за 1000 – 2000 души, така както е организирана дейността на Червения полумесец в Турция. Да се престане да се разчита само и единствено на благотворителността на гражданите, на принципа „проблемът на давещите се е само техен проблем”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване