08/05/14 03:42
(http://e-vestnik.bg/)

Кънев намали шансовете на Реформаторския блок, дори той да не се разпадне

Той протестира срещу Борисов, а на практика му помогна

Радан Кънев. Снимка: от екрана на бТВ

Изненадващата оставка на Радан Кънев като говорител на Реформаторския блок (РБ), както и да я оценяват – положително или отрицателно – на практика намалява шансовете на тази политическа формация на изборите. Въпросът е вече дали РБ въобще ще премине изборната бариера.
Анализатори като Огнян Минчев заговориха за разпадене на РБ. Това не е добре, защото гласове от РБ ще се прелеят към ГЕРБ. Отново ще спечели Борисов. Получава се така, че Радан Кънев изразява своеобразен протест срещу Борисов и подчинението на РБ пред него, а на практика прави услуга на същия този Борисов. Едва ли това е съзнателно замислено така. Но непоследователната позиция на Радан Кънев към ГЕРБ и Борисов, и на други лидери в блока през последната година, доведоха до този печален резултат.

Самото създаване на блока предизвика противоречиви чувства. От една страна то отговаря на желанието да се обединят десните сили.
От друга страна, още от самото начало РБ си спечели

прозвището Реаниматорски блок,

защото се опитва да обедини изпаднали от парламента остатъци от някогашното СДС (довчера враждуващи помежду си) с движението на Меглена Кунева (остро отричана от тях), за да минат заедно изборната бариера. Това обединение беше и силен мотив за софийските градски протести да искат нови избори, веднага след провеждането парламентарните избори през май миналата година.

От цялото съществуване на РБ досега спечели повече ГЕРБ. Защото показа непроменена и последователна позиция към блока. Борисов има нужда от него, като своя патерица, защото няма да може самостоятелно да постигне мнозинство в парламента.
От самото начало РБ се сблъска с проблема Борисов. Не знаеше как хем да се обяви против него, хем да не го напада, защото той е признатият и от Европа десен политик в България. Колкото и да е псевдодесен и с тъмно минало, компрометиран и като премиер.
РБ хем отначало показа, че не одобрява Борисов, хем започна да обяснява, че в бъдещ парламент може да сътрудничи с него при определени условия. Радан Кънев и Москов, които говореха непрекъснато от името на блока, обясняваха, че те си взаимодействат с ГЕРБ, за да свалят правителството на Орешарски и т. н. Накрая, в последните седмици, вече имаше отчетливи изказвания от политици от РБ, че са готови на коалиция с Борисов. Колебливата позиция не им донесе успех.
И в този момент Радан Кънев изненадващо подаде оставка и заяви, че не иска да бъде говорител на Борисов, с което даде ясно да се разбере, че

РБ е подчинен на Борисов

под една или друга форма. „Борим се за доверието на Борисов и за подхвърлен от него къшей власт. Като ловни кучета около трапезата на господаря”, каза Радан Кънев.
Неговото изявление обаче се прие противоречива. Някои се радваха по форумите – „Браво Радане!”, други задаваха неудобни въпроси и коментираха, че действието на Кънев е лицемерно.
Малко преди това десните си създадоха Институт за дясна политика, който си постави за цел да сближи хората от РБ с ГЕРБ.
Гуруто от ДСБ Калин Янакиев призова за обединение с ГЕРБ вдясно, да не се нападат, да не се карат.
Преди това ген. Атанасов, зам.-шеф на ДСБ обяви по Нова тв, че „Следващото управление трябва да бъде реформаторско. Ние можем да управляваме с ГЕРБ и това е полезно за държавата.”
По същото време и Петър Москов от ДСБ обяви, че „В следващия парламент възможност за взаимодействие има само с ГЕРБ.”
Логичният въпрос е – срещу кого протестира Радан Кънев?
Самият той веднага след европейските избори направи изказване, ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване