08/05/14 23:17
(http://pik.bg)

Мика Зайкова: В пенсионната система има доста проблеми

Мика Зайкова: В пенсионната система има доста проблеми

 В пенсионната система има доста проблеми. Имаме една социална пенсия, която се дава без да имаш стаж, защото си навършил една определена възраст и държавата трябва да се погрижи за теб. Това нещо , няма връзка с приноса в системата на човека, заяви Мика Зайкова, независим финансов експерт, предаде "Фокус".

Според нея, друг проблем, освен социалната помощ са пенсиите у нас, които са критично ниски и именно заради това всички пенсионери са социално слаби. „Отделно почти всички получават инвалидна пенсия, дори за леки заболявания.През последните години тези инвалидни пенсии са нараснали значително, което също е удар върху финансовото състояние на системата”, допълни още Мика Зайкова.

Според нея, инвалидни пенсии трябва да получават само хората, които наистина имат сериозни заболявания, имат сериозни проблеми, двигателни или други, които са им се случили в годините, когато са били трудоспособни. 

„Те наистина трябва да ги получават достъпно. А не всяка година да се налага на един човек без ръка или крак, да ходи да доказва, че не му е пораснал кракът или пораснала ръката на всеки три години. Това е смешно.

Трябва да се направи така, че хората да имат достъп до тези пенсии без да се притесняват , но трябва да се отсеят всички останали , които просто са си увеличили пенсиите, защото са намерили една пролука в системата и са получили някаква степен на инвалидност” коментира Зайкова и допълни: „Всичко, което няма принос в системата , не би трябвало да бъде там и трябва да има сериозен разговор на тази тема - да изчистим системата от нещата , които я изсмукват”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване