08/05/14 04:54
(http://www.klassa.bg/)

Наум Хаджимладенов - Дон Кихот от Самоков

 
Картината „Пазар в Самоков” е отличена със златен медал на изложението в Париж през 1937 г.
Парижки шик лъха от „Улица”.
Екатерина Титова
Сякаш излязла изпод четката на импресионистите е „Бельовата черква в Самоков”.
Юбилейната изложба „Наум Хаджимладенов 1894 - 1985”, която се откри в галерия „Средец” по повод 120 години от рождението на самоковския художник, предизвика възторг сред колекционерите. Това е обяснимо, като имаме предвид, че цените за неговите картини в последно време скочиха до небесата. Но за широката публика името на Хаджимладенов не е много известно, което е адски несправедливо.

 

Хаджимладенов не е много популярен, защото той винаги е странял от светската суета. По време на дългия си живот (умира на 91 години през 1985 г.) скромният самоковски учител не е бил тържествено честван, нито се е радвал на мащабни ретроспективни изложби и тлъсти откупки. Едва за неговата 90-годишнина родният Самоков решава да го почете с експозиция и СБХ издава каталог с прекрасен предговор от Светлин Русев. Преди 10 години СИБанк също отбелязва с изложба неговата 110-годишнина, а галерия „Финес” беше включила някои от хумористичните му рисунки в обща експозиция. Едва сега можем да видим по-цялостно неговото богато творчество и с увереност да заявим, че това е първата истинска среща с публиката.

 

Когато разглеждаме събраните около 40 работи на Наум Хаджимладенов в галерия „Средец” (от частни сбирки, от колекцията дарение „Светлин Русев” – Плевен, „Тайната вечеря” и „Разстрел”, и от НХГ - 4 творби), ни хрумва мисълта, че приживе той е бил истински Дон Кихот в изкуството.

 

Идеалистично предан на една мечта

 

да рисува така, както той би искал. Ето го и самия Дон Кихот, нарисуван малко наивистично, малко смешен в старите си железни доспехи. Но е на кон – готов за подвизи. Да, нещо много донкихотовско има у самия Наум Хаджимладенов. Цял живот той живее с мисия да изгради свой собствен живописен свят, тихо, само в обкръжението на своите ученици и единомишлениците си, с които създават историческия музей в града. Затова често го наричат Отшелника от Самоков. А ето го и самия Самоков в две картини. Едната е оптимистична - „Бельовата черква в Самоков”, градчето е окъпано от слънчева светлина, искрящо в яркосиньо и зелено, сякаш излязло изпод четката на импресионистите. Другата е мрачна - стените на къщите са почти черни, а в небето се събират тъмни буреносни облаци,  явно отражение на настроението на художника през бурната 1948 г.

 

Наум Хаджимладенов е представен с различни теми – пейзажи, религиозни, жанрови и хумористични, портрети, които трудно могат да бъдат вкарани в някакъв стилов калъп. Има нещо много самобитно, сякаш малко непохватно в тях, но като погледнеш цялата композиция и съчетанието на цветовете, виждаш, че са излезли изпод четката на голям майстор. Истински парижки шик излъчват „Улица” (1961) и цикълът „Кафене” от 70-те години. Нещо грубовато, близо до битовата живопис има в „Тайната вечеря”, която прилича на запивка в селска кръчма, а не на библейски сюжет. На другия полюс са „Ходене по мъките”, „Предателството на Христос” и „Проповед”, които са рисувани сякаш в религиозен екстаз. В експозицията има две бижута – малоформатните „Вършитба” и „Пазар в Самоков”, отличена със златен медал на изложението в Париж през 1937 г. Нещо, с което могат да с похвалят неколцина български художници. Много слънчеви са неговите „Къпещи се”,  „Гледане на карти” и „Дон Жуан”. Но една картина стои малко настрана – „Култ”, изобразяваща робското преклонение в Древен Египет. Фактът, че е рисувана през 1946 г., подсказва, че е израз на бунтарския дух на автора й. „Наум Хаджимладенов е

 

от големите самотници в нашата култура

 

- пише за него Светлин Русев в предговора към каталога, издаден от СБХ. - Самотник в живота и в неповторимата идейно-пластична стилистика на изкуството си. Заедно с това той е от авторите, които притежават странно и неизчерпаемо въображение, с изключително широк обществено-социален адрес. Неговото изкуство е самотно – като всяко неповторимо явление, и заедно с това -  необходимо като редките цветя на човешката духовност.” Изложбата в галерия „Средец” ще продължи до 29 август.

Наум Хаджимладенов е роден на 15 юли 1894 г. в Самоков. Още като дете рисува с въглен от огнището, а после с тебешир по стените, пише за него Иван Ненов, който го е познавал добре. Върху плочата, на която в училище пише, той пресъздава гледки, видени из шарената Самоковска чаршия. С първите акварелни бои, които си купува, рисува българските войници край Одрин, а по-късно и бежанците от Кукуш.

 

Пръв вдъхновител и ценител на рисунките му става неговият братовчед - талантливият художник Павел Кръстев, загинал твърде млад в Първата световна война. Именно той убеждава бащата на Наум Хаджимладенов да го прати в Рисувалното училище.

 

По време на Първата световна война е в окопите, където губи живота си и приятелят му Димчо Дебелянов.

 

След войната Хаджимладенов следва в Художествената академия и завършва при проф. Иван Мърквичка (1921 г.). Оттогава непрекъснато живее в родния си Самоков и става учител, с известно прекъсване, когато през 1934 г. той и съпругата му са уволнени. Тя - заради левите си убеждения, той - заради голямата си неприязън към неправдите в живота и заради бунтарските си изказвания. Заминават за София, където художникът илюстрира десетки книги, сприятелява се с Боян Пенев, Владимир Димитров - Майстора, Павел Францалийски и др. Софийският творчески период става най-силният в неговото творчество. Работи на Наум Хаджимладенов са включвани в много общи художествени изложби в София и други градове, както и в представяния на българското изкуство в чужбина - в „Рьорих мюзиъм” (Ню Йорк, 1935), в Прага, в Атина (1938). Участва в международното биенале на хумора и сатирата в Габрово. През 1937 г. е награден със златен медал на Парижкото изложение за творбата си “Пазар в Самоков”. През 1938 г. на изложба на българска живопис в Атина е награден с орден “Св. Александър”, а през 1954 и 1964 г. получава и орден “Кирил и Методий І степен”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване