08/05/14 05:19
(http://www.klassa.bg/)

Обама: Путин е сериозен фактор за напрежение

 САЩ трябва да са готови да дадат решителен отговор на руските предизвикателства, заяви президентът на САЩ Барак Обама. „Ние трябва решително да отговорим на регионалните предизвикателства, чийто източник е Русия”, заявява Обама в интервю за в. „Икономист”.

 

„Ние трябва да бъдем сигурни, че ескалацията на напрежението няма да стигне до степен, когато в дебати за външната политика

 

неочаквано задрънкаядрено оръжие

 

подчертава американският президент. В същото време той отбелязва, че „Русия гледа на Запад и на Изток като двуликия Янус”.

 

„Мисля, че руският президент е фактор на сериозно напрежение, което може да се окаже опасно за Русия в дългосрочна перспектива. В краткосрочна перспектива обаче той може да се ползва с популярност в страната и да

 

предизвиква безпокойство

 

в чужбина”,  подчертава Барак Обама.

 

В същото време той дава положителна оценка за отношенията си с Дмитрий Медведев по време на неговия президентски мандат.

 

Барак Обама окачествява в интервюто Русия като държава с малко значение в света и призовава

 

Западът да прояви

 

твърдост  спрямо опитите на Китай да стане глобален икономически лидер, отбелязва Ройтерс.

 

„Мисля, че е важно да запазим перспективите спрямо Русия. Русия не прави нищо”, твърди Обама. По думите му имигрантите „не се втурват към Москва” в търсене на възможности, а продължителността на живота на мъжете в Русия е около 60 години и руското население намалява.

 

Според Обама търканията между САЩ и Китай се преодолими, но срещу

 

икономическите амбиции на Пекин

 

трябва да се противостои много твърдо, защото китайците „ще натискат силно, колкото могат, докато не срещнат съпротива”.

 

Те не са сантиментални и не се интересуват от абстракции. Споровете с Китай се появиха, когато те престанаха да бъдат обикновен производител на евтини стоки и техните компании започнаха да произвеждат скъпа продукция, която попада под законите за защита на интелектуалната собственост.

 

Съществуват механизми за твърдо отношение спрямо тях в случаите, когато мислим, че нарушават международните норми. Но също така трябва да покажем на Китай ползите от сътрудничество в дългосрочен план”, казва Обама.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване