08/05/14 04:51
(http://www.klassa.bg/)

„ПосейДрон” изследва дълбините

 Италиански специалисти разработват гъвкав робот за подводна дейност, съобщи "Дискавъри". Новата технология е вдъхновена от уменията на октоподите, споделят учените.

 

Октоподите са известни с редица умения - те изхвърлят мастило като защитен механизъм и са сред най-прочутите ескаписти в животинското царство. Благодарение на формата на телата им главоногите мекотели могат да се "процеждат" през дупки с на практика всякакъв размер.

 

В естествена среда октоподите използват тази способност, за да се крият в скални пукнатини, откъдето дебнат плячката си.

 

Учени от Института по биороботика в Италия са наподобили това умение и са проектирали робот за подводна дейност.

 

Кръстен на морския бог Посейдон, "ПосейДрон" е един от най-гъвкавите роботи, създавани някога - 90 процента от тялото му е изработено от меки материали.

 

Това означава, че подобно на истински октопод "ПосейДрон" ще може да направлява движенията си в тесни подводни пространства. Умението го прави идеален за изследвания, ремонтна дейност и спасителни акции под вода.

 

В разработката италианските учени са използвали технология за триизмерен печат, за да направят реплики на ключови характеристики на октопода, като например осемте пипала.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване