08/05/14 05:33
(http://www.klassa.bg/)

Реформаторският блок се цепна

 Тежки процеси на разцепление започнаха и в новото дясно обединение -  Реформаторския блок, два месеца преди предсрочните парламентарни избори и точно когато в централите трескаво се редят листи. Бомбата, която взриви съюза между петте партии, хвърли вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той подаде оставка като говорител на РБ пред Изпълнителния и Гражданския съвет на коалицията. „След европейските избори, трудно постигнатото и
крехко единство
на блока беше сериозно разколебано. Образът на РБ като единен и нов политически съюз беше подменен от образ на традиционна многопартийна коалиция с разностранни и често противоречиви интереси”, аргументира Кънев резките си действия. В заявлението си за оттегляне от поста той подчертава, че липсва подкрепа сред част от партньорите за общо политическо бъдеще. „Реформаторският блок ще тръгне на избори с лъжа към избирателите и ще ги предаде след влизането си в следващия парламент”, категоричен е той. Лидерът на ДСБ предрича, че при евентуално влизане в НС бързо ще започне
отлюспване на депутати
„Под съмнение е единството на парламентарната група на РБ веднага след изборите”, посочва той. И подлага на убийствена критика цялостната липса на идентичност на дясното обединение. Според Кънев волята на блока всъщност се формирала под влиянието на ГЕРБ и на практика лидер на обединението бил Бойко Борисов. „Не съм приемал да бъда говорител на г-н Борисов, не съм приемал да бъда кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ или да постави смокинов лист на очертаващите се срамни коалиции”, заявява Кънев.
По думите му вече било ясно, че всяка от партиите си прави самостоятелни обещания за предизборно и следизборно поведение. „Кулминация на този процес беше директното поемане на ангажимент за подкрепа на актуализацията на бюджета на среща с президента преди провеждане на изпълнителен съвет, поставен впоследствие пред свършен факт”, отбелязва Кънев. С тази констатация той на практика отправя директна
критика към лидера на ДБГ
Меглена Кунева, която на консултациите на „Дондуков” 2 побърза да заяви подкрепата на РБ за корекции в бюджета. Точно при тези разговори обединението в дясно даде сигнали, че му предстоят сътресения, като Кънев изобщо не отиде в президентството.
Както „Монитор” писа, провокациите на Мадам Йес към партньорите й в блока започнаха веднага след евровота, когато избирателите я лишиха от място в ЕП и вместо нея пратиха в Брюксел втория в листата – Светослав Малинов от ДСБ. Ядосана от резултата, тя обяви, че е свършила всичко възможно, осигурила е мандат на РБ, но чакала обяснения от партньорите си. Кунева дори заплаши, че държи в свои ръце единството на дясното обединение. Малко след това пък тя започна да тегли към себе си килимчето на лидерството в блока, като настоя да се сложи край на формата на съпредседателство и един човек да застане начело. ДСБ обаче реагира веднага срещу това и поряза мераците й да оглави обединението.
Във връзка с обвиненията на Кънев по-късно вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа във Фейсбук: „Толкова съм свикнал някой да оправдава неуспеха си с мен, че дори не ми се коментира казаното, защото истински се надявам, че РБ ще бъде наш партньор”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване