08/05/14 05:10
(http://www.klassa.bg/)

Руска банка вещае срив на газовите цени

 Цените на природния газ в Европа в скоро време може да се сринат до 100 долара за 1000 куб. м. Това прогнозира в свой анализ за влиянието на украинската криза върху бизнеса на „Газпром” руската Сбербанк, цитиран от сайта „Прайм”.

 

Според експертите на трезора шоковото понижаване на цената може да стане възможно след започването на доставки на втечнен природен газ от САЩ, дори и те да не са насочени пряко за Европа. Инвестиционните амбиции на руския газов монополист няма да му позволят да реагира адекватно на конкурентната заплаха. Това от своя страна ще намали дивидентите на притежателите на неговите ценни книжа, смятат от Сбербанк. До края на годината износът на синьо гориво от „Газпром” може значително да падне, защото газовите хранилища в Европа вече са пълни, а Украйна не купува руски газ.

 

„Булгаргаз” продава на своите клиенти в страната купеното от „Газпром” синьо гориво на цена около 600 лв. за 1000 куб. м без ДДС.

 

Вчера стана известно, че „Стройтрансгаз” на руския бизнесмен Генадий Тимченко излиза от проекта "Южен поток" по територията на България и ще бъде сменен от „Центъргаз”, подразделение на „Газпром”, съобщи ИТАР-ТАСС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване