08/05/14 05:39
(http://www.klassa.bg/)

Хан Аспарух сменя „1300 г. България” пред НДК

 Паметник на хан Аспарух или възстановяване на мемориала на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк ще сменят паметника „1300 г. България” пред НДК. Това са част от 9-те постъпили проекта в конкурса на Столичната община за противоречивия монумент.

 

Най-много предложения има за възстановяване на плочите на Първи и Шести софийски полк. Според едно от вижданията  те могат да се изложат в подземен музей. Върху стълба от бял мрамор ще е бронзово копие на статуята „Майка” на проф. Иван Лазаров. Идеята е тя да напомня за нестихващата мъка по загиналите синове. Вечен пазител на входа ще е оригиналният лъв, който държи карта на Санстефанска България.

 

Според друг колектив плочите на загиналите над 3000 войници ще се поставят директно на градинката. Архитекти предлагат и бетоновите тела да се облицоват със стъкло и да се

 

изгради зала на българската слава

 

която да е обградена от водно огледало.

 

В предложението „Мемориал България” авторите предлагат демонтиране на  „прекършеното крило” от композицията и да се запазят скулптурите „Златен век”, „Пиета” и „Създателят”. Вечер на върха ще свети знамето на България. Асансьорна кула пък ще катери монумента. Под земята ще има храм музей с уголемено копие на розетата от Плиска. Панорама и естрада трябва да превърнат мястото в пространство за изложби и концерти.

 

Друг проект облича паметника със стъклено покритие и диодни панели, които да светят в цветовете на трибагреника на националните празници. Водна завеса пък ще пада от върха му, а цялото пространство ще бъде заобиколено от

 

сцена за концерти с 250 седящи места

 

Архитекти предлагат и нов подземен информационен и образователен център с кът за игра, изложби, библиотека, стена за катерене и зала за обучения. Центърът ще има стъклен мост и подвижен покрив, който вечер ще се затваря.

 

Мултимедиен музей с изложбена площ, панорамни асансьори и тераса и магазин за сувенири е друг проект в конкурса. Авторите предлагат паметникът да е обграден от арка и да се направи панорамна площадка към планината Витоша.

 

Друга идея е паметникът да се премахне и на мястото му да има монумент на хан Аспарух. Едно от предложенията е „1300 г. България” да се запази и към него да се добавят нови цветни елементи.

 

В началото на септември журито ще избере победителя, а финалното решение ще вземе Столичният общински съвет.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване