08/06/14 04:51
(http://www.klassa.bg/)

30% от румънците и българите бавят плащането на сметките си

 В България и Румъния не повече от 70% от сметките се плащат навреме, пише германският вестник “Ди Велт”, позовавайки се на данни от изследване на колекторската фирма EOS. Според него  в Южна Европа хората обичат да отлагат своите задължения, съобщи БГНЕС.

 

“Системата за плащане на сметки в Европа трябва да бъде значително подобрена”, категоричен е директорът на фирмата EOS Клаус Енгбердинг. Фирмите, занимаващи се с производствена дейност, най-често попадат в графата небрежни платци.

 

Особено тежко е положението с добросъвестните платци на сметки в Югоизточна Европа. В България и Румъния не повече от 70% си плащат навреме. В Гърция и Словакия този показател е на ниво от 71%, което е под средното европейско равнище.

 

В същото време във Франция и най-вече в Германия ситуацията е далеч по-добра. 80% от французите се издължават в точно определените срокове, а в Германия този процент дори достига 83%.

 

“Икономиката като цяло доста различно се развива в отделните европейски страни и затова не е учудващо, че ние наблюдаваме големи различия”, подчертава Енгбердинг. Но въпреки това и той не крие своето безпокойство. “В сравнение с останалите страни по света германските показатели изглеждат сравнително добре. Но от икономическа гледна точка подобни данни будят тревога”, отбелязва експертът. В крайна сметка те означават, че почти всеки шести клиент в Германия плаща своите сметки със закъснение или въобще не го прави.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване