08/06/14 05:58
(http://www.klassa.bg/)

Венецуела се готви да повиши бензина от 0,015 цента сега

 Венецуелското правителство ще повиши цената на бензина, който е най-евтиният в света, но не и до нивото на световния пазар, заяви министърът на петрола на южноамериканската страна Рафаел Рамирес във вторник.

В момента един литър 95-октанов бензин (А95) във Венецуела се купува за равностойността на един и половина цента (0,015 щатски долара), а пълен резервоар се получава за около 0,4 долара.

В същото време обичайната средна бутилка питейна вода струва четири пъти по-скъпо. Държавната субсидия за бензина достига 12,5 милиарда щатски долара годишно.

"Ние няма да достигаме цената на световния пазар на бензин, идеята не е тази, но цената трябва да бъде разумна", казва Рамирес, цитиран от изданието Noticias24.

Преди няколко дни президентът Николас Мадуро официално откри национален дебат за възможността за повишаване на цената на бензина в страната. Мадуро счита, че справедливото ценообразуване при бензина ще балансира петролната индустрия и вътрешния пазар на горива.

Според него, размерът на средствата, които могат да бъдат получени в резултат на възможното увеличение на цената на бензина – между 40 милиарда и 100 милиарда боливара - могат да бъдат изразходвани за социални нужди.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване