08/06/14 05:23
(http://www.klassa.bg/)

Властта се сменя на Преображение

 Служебният кабинет ще смени правителството на Пламен Орешарски днес, навръх големия християнски празник Преображение Господне по стар стил. Предаването на щафетата ще стане сутринта в сградата на МС, където Орешарски ще посрещне наследника си проф. Георги Близнашки. В отделните министерства също ще има церемонии за рокадите. Очаква се след това служебният кабинет да се събере на „Дондуков“ 1 за първото си заседание, а впоследствие новият премиер да освободи всички досегашни зам.-министри.
СЪСТАВ НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ

Проф. Георги Близнашки,

 


 
министър-председател

 

     Роден е на 4 октомври 1956 г. в софийското село Скравена. Възпитаник е на Английската езикова гимназия и на Юридическия факултет на СУ. Професор е по конституционно право, преподавател в няколко университета и автор на повече от 70 научни труда. Бивш депутат в НС и в ЕП.

 

Екатерина Захариева,

 


 
вицепремиер по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране

 

     Родена е на 8 август 1975 година. Завършила е езикова гимназия в Пазарджик и право в Пловдив. От август 2009 година е зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. През януари 2012 година е назначена за главен секретар на президента, а през март 2013 година за вицепремиер в служебното правителство на Марин Райков. След това заема поста началник на кабинета на държавния глава. Владее английски и немски език.

 

Христо Иванов,

 


 
вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието

 

     Роден е на 13 септември 1974 година в София. Завършил е право в СУ. Специализирал е във Вашингтон (САЩ). Работил е като координатор на проекти в областта на законодателната и съдебната реформи в рамките на инициативата за върховенство на закона на Американската асоциация на юристите. От 2006 година е програмен директор на Българския институт за правни инициативи, където ръководи проекти в областта на съдебната реформа, превенцията на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона. Владее английски и руски език.

 

Проф. Йордан Христосков,

 


 
вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика

 

     Работи в секция „Макроикономика” на Института за икономически изследвания към БАН. Професор е в ПУ и автор е на два монографични труда, два учебника и сборник с публицистични статии. Автор е и на близо 100 научни студии, статии и доклади по въпроси, свързани със социалната политика. Бил е зам.-министър и министър на труда и социалните грижи (1991-1994 г.), министър в служебното правителство на Ренета Инджова, съветник на президента (1995-1997 г.) и управител на НОИ (2000-2009 г.).

 

 

Илияна Цанова,

 


 
вицепремиер по управление на средствата от ЕС

 

     Родена е на 19 януари 1976 година в София. Магистър е по финанси от УНСС, със сертификат за квалификация по финансов мениджмънт от Университета „Джордж Вашингтон” във САЩ. Работила е за Европейската банка за възстановяване и развитие в централата й в Лондон. Председател е на борда на директорите на MIDF - фонд за инвестиции в инфраструктура на Западните балкани. Създател е на Фонд ФЛАГ в България и член на борда на директорите в оставка. От 13 март 2013 година е вицепремиер по управление на средствата от ЕС в служебното правителство на Марин Райков.

 

 

Светлана Жекова,

 


 
министър на околната среда и водите

 

     Родена е на 1 февруари 1967 г. в София. Завършила е Френската гимназия в София. Магистър е по френска филология от СУ и специалист по МИО от Свободния факултет на Минно-геоложкия институт в София. Специализирала е във Вашингтон (САЩ), както и в Токио (Япония). През 1999 година попада в отдел „Европейска интеграция” на МОСВ. От май 2004 година досега е заемала различни длъжности в Постоянното представителство на България към ЕС, в което е ръководител на сектор „Околна среда” от 2008 година.

 

Васил Грудев,

 


 
министър на земеделието и храните

 

     Роден е на 5 май 1980 година в Пловдив. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в града и магистър от Юридическия факултет в университета Franche-Comt в Безансон, Франция. Специализирал е в Холандия. Заемал е различни позиции в ДФ „Земеделие”. От септември до ноември 2013 година заема длъжността изпълнителен директор на фонда. Владее английски и френски език. Женен е с едно дете.

 

 

Евгения Раданова,

 


 
министър на младежта и спорта

 

     Родена е на 4 ноември 1977 година в София. Възпитаник е на 132-ро СОУ в столицата и на НСА. Медалист е от зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити и в Торино (500 м шорттрек), както и седемкратен абсолютен световен шампион по шорттрек. Печели 47 медала от европейски първенства, от които 37 златни. От 2001 година до 2008 година е световен рекордьор. От 2006 година е старши-лейтенант в МО. Член е на УС на Българската федерация по кънки, на УС на Българската асоциация на спортистите олимпийци, както и на УС на Националната военна спортна федерация.

 

 

Мартин Иванов,

 


 
министър на културата

 

     Магистър е по история от СУ и по право от ЮУ, както и доктор в Института по история при БАН. Автор е на над 150 научни публикации и 7 монографични изследвания върху икономическата и социалната политика на България. Специализирал е в Кеймбридж и в Ирландия. От 2011 година до 2013 година е председател на Държавна агенция „Архиви“. От 15 октомври 2013 година е секретар на президента по култура, образование и национална идентичност. Владее английски, руски, ползва сърбохърватски.

 

Даниел Митов,

 


 
министър на външните работи

 

     Роден е на 4 декември 1977 година в София. Завършил е политология в СУ и е специализирал в НБУ. През 2006 година става изпълнителен директор на фондация „Демокрация”, а след това и зам.-председател на ДСБ. Участва в създаването на ДБГ. От есента на 2010 година работи за Националния демократически институт на САЩ в Ирак, Брюксел, Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис.

 

 

Велизар Шаламанов,

 


 
министър на отбраната

 

     Роден е на 24 декември 1961 година в Карлово. Завършил е ВНВВУ „Георги Бенковски” в Долна Митрополия и военната Академия „Г. С. Раковски”. Магистър е по радиоелетроника и по организация и управление на оперативно-тактическото разузнаване. Защитава дисертация в Киев - доктор по кибернетика. Доцент е по автоматизирани системи за управление. Преминал е курсове в САЩ и Германия, както и в Европейския център за изследвания по сигурността „Джордж Маршал”. В периода 1998-2001 година е зам.-министър на отбраната, а до 2009 година работи в БАН, включително като съветник на председателя. Оглавява борда на директорите на „ТЕРЕМ” ЕАД.

 

Доц. Румяна Коларова,

 


 
министър на образованието и науката

 

     Университетски преподавател и изследовател. Завършила е СУ, специалност „Философия“ и специализация „Социология“. Специализирала е в Лондон, Ню Йорк и Флоренция. Председател е на УС на „Център за изследвания и политики за жените“. От края на 2013 година е секретар в президентството по връзки с гражданското общество.

 

Николина Ангелкова,

 


 
министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

 

     Родена е на 30 ноември 1979 година. Възпитаник е на Harvard Business School – Бостън (САЩ) и е магистър по право от УНСС. През 2011 година е член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, а до 2013 година е и зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресор европейски въпроси и връзки с международните институции.

 

Румен Порожанов,

 


 
министър на финансите

 

     Роден е на 17 август 1964 година. Магистър е по „Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт“ и по „Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт“ от УНСС. Дългогодишен служител е на МФ. Между 2011 година и 2013 година е изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“. От 2014 година е председател на УС на Центъра за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове. Председател и член на Надзорния съвет на Българска банка за развитие.

 

 

 

Йордан Бакалов,

 


 
министър на вътрешните работи

 

     Роден е на 1 септември 1960 година. Доцент и преподавател по национална сигурност в НБУ и в Колежа по икономика и администрация в Пловдив. Депутат в продължение на четири мандата. В 38-ото НС оглавява комисията по национална сигурност, а в 40-ото НС и 41-вото НС - комисията за жалбите и петициите на гражданите.

 

 

Д-р Мирослав Ненков,

 


 
министър на здравеопазването

 

     Роден е на 15 март 1969 година. Завършил е ВМИ - София, специализирал е анестезиология и интензивно лечение. От 2009 година досега е изпълняващ длъжността началник отделение в Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение при ВМА. Бил е зам.-министър на здравеопазването при служебния кабинет на Марин Райков.

 

 

Васил Щонов,

 


 
министър на икономиката и енергетиката

 

     Роден е на 25 април 1972 година. Завършил е Университета на Пенсилвания в САЩ с дипломи бакалавър на науките по електронно инженерство и финанси, а от 1999 година е магистър по бизнес администрация от Масачузетския технологичен институт. До 2004 година е работил в САЩ като инвестиционен банкер в областта на енергетиката и технологиите. До понеделник е заемал поста директор „Маркетинг и стратегии“ в кабелна компания.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване