08/06/14 04:48
(http://www.klassa.bg/)

До 10 август продължава най-дългата жътва от половин век

 От 50 години не сме жънали толкова продължително, коментираха вчера зърнопроизводители от Североизточна България. Вместо да завърши в края на юли, прибирането на реколтата все още продължава. Толкова трудна и продължителна кампания по прибиране на хлебното зърно като това лято не е имало от години, коментира директорът на Добруджанския земеделски институт доцент д-р Иван Киряков. Жътвата в Добричка област, включително и в масивите на института, все още не е приключила. Регионът, в който площите с пшеница през тази стопанска година достигнаха 1 236 000 декара, е

 

най-големият производител на зърно в страната

 

Заради валежите това лято и усилията зърното да не бъде прибирано с влага кампанията вероятно ще се проточи до 10 август, обясни той.  След оптималния срок за кампанията средните добиви са започнали да падат и производителите вече прибират по около 300 килограма от декар.

 

При натрупаната влага се очаква есенната сеитба да започне при благоприятни условия, каза още доцент д-р Иван Киряков, цитиран от БТА. Добруджанският земеделски институт ще предложи за кампанията около 1700 тона семена от 15 утвърдени и нови сортове пшеница - “Енола”, “Кристи”, “Драгана”, “Лазарка” и други.

 

От средата на септември експерти от централното управление на Държавен фонд “Земеделие” ще посетят административните области в страната и ще се срещнат със земеделски стопани, които работят по европейски проекти. Експертите ще посочват допускани грешки, като целта е да се вземат превантивни мерки и занапред

 

хората да не бъдат санкционирани

 

Това съобщи вчера в Добрич изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Атанас Добрев, който откри международното изложение “Селското стопанство и всичко за него”. „Фондът е създаден с цел да подпомага, а не да пречи на фермерите”, заяви шефът на фонда.

 

Експертна комисия е одобрила миналата седмица  676 проекта по мярка 121 – модернизирана на земеделските стопанства, съобщи в Добрич шефът на фонд „Земеделие” Атанас Добрев. „С тази комисия се одобриха над 380 млн. лв. инвестиции, а субсидиите, които

 

ще влязат в агробизнеса

 

ще са над 180 млн. лв. Към момента има над 160 български общини с подписани процедури за строително-монтажни работи по мярката за обновяване и развитие на населените места от  Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).  Проектите касаят изграждане на канализации, полагане на асфалт и други дейности, които е трудно да се правят през зимата. Затова кметовете трябва да използват топлото време, за да се направят тези инвестиции с цел облагодетелстване на самите селски райони и да се осигури добър начин на живот на хората, които живеят в тези общини”, каза още Добрев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване