08/06/14 05:56
(http://www.klassa.bg/)

Кой буни Македония?

 Опитите за всяване на напрежение в междуетническите отношения са дело на отделни лица, които работят за чужди интереси или искат лично да се облагодетелстват. Това обобщено е оценката на партньорите в правителството на Македония Никола Груевски и Али Ахмети за последните събития, провокирани от случая “Монструм”.

Посланията на правителствените партньори, макар дадени по различни поводи Груевски в Пелинце на честването на Илинден, а Ахмети в Мала Речица чрез съобщение след срещи с посланиците са в една и съща линия, т.е. и двамата виждат отговорността за разпалването на напрежение в междуетническите отношения в отделни лица и подчертават, че няма да позволят съжителството между етническите общности да се влоши, но нито премиерът, нито лидерът на Демократичния съюз за интеграция ДСИ засега ги посочват директно. Прави впечатление, че и ВМРО-ДПМНЕ, и ДСИ искат проблемите да бъдат решени институционално.

Въпреки опитите вчера не успяхме да получим становище нито от ВМРО-ДПМНЕ, нито от ДСИ, нито от правителството за това кои са подпалвачите, нито кои са приоритетните мерки на правителството за подобряване на междуетническите отношения.

Няма потвърждение дали подпалвачи и провокатори според правителствените партньори са актуални и бивши политици и анализатори, които редовно изразяват подкрепа за демонстрантите по случая “Монструм”, или става въпрос за други лица.

В речта си в Пелинце Груевски, говорейки за междуетническите отношения, изтъкна, че бъдещето на Македония е общо за етническите общности в нея и че “съдбите ни са преплетени без оглед на вярата, етическата или политическата принадлежност”. Той призова за сплотяване срещу онези, които поставят на изпитание междуетническите отношения. Макар да каза, че всички знаят кои са провокаторите, премиерът все пак не посочи публично кого има предвид.

Няма да позволим дребни провокатори, които работят за чужди или лични интереси, които много добре знаем кои са, да разпалват напрежение и да вредят на държавата и на съвместния ни живот. Това не е 2001 г., нито може да бъде. Недейте да злоупотребявате с нещо, което е толкова сериозна и емоционална тема. Недейте да търсите поводи за създаване на проблеми. Поводи за създаване на проблеми, ако някой иска, винаги може да намери или да измисли. Хайде заедно да покажем, че можем да живеем заедно и с уважение, заяви Груевски и добави, че вярва, че съществуващите пречки не са непреодолими.

Той обеща да се посвети сериозно на въпроса за междуетническите отношения и подчерта, че Македония принадлежи естествено и ценностно на европейското семейство. И генералният секретар на ДСИ Абдулаким Адеми направи оценката, че изявлението на Груевски за междуетническите отношения е позиция на правителството.

Изявлението на премиера във връзка с междуетническите отношения по някакъв начин е общо становище на правителството, тъй като един от главните приоритети в правителствената програма в следващите четири години е именно напредъкът в зачитането на етническите права и изграждането на добри междуетнически отношения в Македония, заяви Адеми.

Той обяви, че само ако междуетническите отношения се третират институционално, ще се ограничи мястото на действие на онези, които се опитват да злоупотребят с тях за политически цели. Въпреки опитите ни вчера Адеми не отговори кои са лицата, които се опитват да злоупотребят с междуетническите отношения, нито какво означава формулировката, че правителството ще работи за подобряване на политическите права и изграждане на добри междуетнически отношения.

Преди това, по време на демонстрациите срещу присъдите по делото “Монструм”, и Ахмети, както и Груевски, няколко пъти призова отделни лица да не злоупотребяват с протестите, но и той не посочи имена. Ахмети отново изрази загриженост, че този тежък случай се използва от страна на определени лица и субекти за лична корист и полза за представлявани от тях политически групи, се казва в съобщение на лидера на ДСИ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване