08/06/14 05:53
(http://www.klassa.bg/)

На 416-ия ден падна оградата пред НС

 Барикадите около парламента изчезнаха на 416-ия ден от началото на протестите срещу кабинета „Орешарски“. Часове след последното заседание на 42-рото народно събрание в понеделник загражденията бяха прибрани. Новината предизвика фурор в социалните мрежи, а протестиращите призоваха за общо селфи на площада, който за първи път от повече от година е без предпазни съоръжения. „Падна софийската Берлинска стена“, поздравяваха се хората.

Във Фейсбук дори тръгна петиция част от металните заграждения да останат в градинката между Народното събрание и храм-паметника „Св. Александър Невски“ като спомен за „най-голямото разделение между хората и управляващите“. Клипчето с отстраняването на металните съоръжения стана хит в интернет и за няколко часа натрупа хиляди харесвания и споделяния. За малко повече от година загражденията се превърнаха в своеобразен летопис на избухналите на 14 юни миналата година недоволства. Депутатите работеха през краткия си мандат зад прегради и денонощен полицейски кордон, който се увеличаваше в пиковете на протестите. Отначало сигурност­та на народните представители осигуряваха само решетки. След като през октомври на площада излязоха и „Ранобудните студенти“, полицията се принуди да подсили оградите и плътни метални огради смениха решетките. Протестиращите отвърнаха, като ги нашариха със спрейове и маркери и изписаха десетки призиви за оставка.

На 13 ноември стоманените заграждения бяха сменени с черни, така че по тях да няма място за никакви лозунги. Край тях денонощно продължиха да бдят и полицаи. Железата в сърцето на София се превърнаха в една от атракциите на столицата. Гости и чуждестранни туристи се снимаха за спомен пред огражденията. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване