08/06/14 04:54
(http://www.klassa.bg/)

Плащат 166 млн. лв. на строители за екопроекти

 166,8 млн. лв. отпусна Министерството на финансите за плащане на строителните фирми, участвали в проекти по ОП „Околна среда“, съобщи екоминистърът в оставка Станислав Анастасов. Средствата ще бъдат разпределени поравно между всички бенефициенти.

 

„Целта е да се осигури комфорт на общините и строителите в активния летен сезон, така че те да могат да работят по проектите”, заяви министърът.  Разплащането ще стане, след като от Камарата на строителите алармираха, че липсата на финансиране ще доведе до масови фалити на фирми от бранша.

 

На последния си брифинг Анастасов обясни, че до 1-2 седмици ще приключи одитът на системите за контрол, след което от Брюксел ще решат кога ще бъдат отблокирани спрените плащания.

 

В края на 2013 г. ЕК спря около 900 млн. евро по ОПОС заради нарушения при провеждане на обществени поръчки по екопроекти. За да бъдат отблокирани парите, МОСВ трябваше да направи одит на сделките и да наложи финансови корекции. След проверката бяха наложени 97 корекции за 3,5 млн. лв. В момента се водят преговори с ЕК по искането й за налагането на допълнителна финансова корекция, като България настоява да няма такава.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване