08/06/14 05:18
(http://www.klassa.bg/)

Поправки в бюджета и закон за е-правителство

 Ремонт на държавния бюджет за тази година и чисто нов закон за въвеждане на електронното управление. Това поиска президентът Росен Плевнелиев да подготви служебния кабинет при представянето му вчера наред с организирането на честни избори и връщането на страната към политическа стабилност.

 

Временното правителство с министър-председател проф. Георги Близнашки ще бъде назначено днес с указ на държавния глава и веднага ще поеме властта от кабинета „Орешарски“. До последно Плевнелиев правеше опити за постигане на консенсус между партиите в 42-рото НС, което ще бъде разпуснато предсрочно със същия указ, за прекрояване на основната сметка на държавата, но усилията му удариха на камък. Социалистите така и не чуха доводите му за необходимостта от допълнителни милиарди левове за разплащане с общините и строителите, за отблокиране на еврофондовете и за възстановяване на гарантираните депозити в КТБ. „Бюджет 2014 бе сбъркан още в началото, актуализацията му следваше да поправи грешките и да осигури глътка въздух за служебното правителство. За съжаление 42-рото НС остана глухо в своите последни дни. Но ревизия на бюджета ще има, служебното правителство ще я изготви и внесе

 

в първите дни на 43-тото НС

 

отсече вчера президентът. Той потвърди заканата си от миналата седмица, че служебният кабинет спешно ще „извади истината за финансите в държавата, за дефицита, за фискалния резерв, за дълга, за несъбраните приходи и раздутите разходи“.

 

Освен корекции в бюджета президентът заръча още една законодателна инициатива на новите министри – да изготвят проект на Закон за въвеждане за електронното управление, за което той настоява откакто влезе на „Дондуков“ 2. „Това е един от сигурните механизми за подобряване на бизнес средата, за намаляване на корупцията, за повишаване на ефективността на държавните институции“, аргументира се Плевнелиев.

 

Като основен приоритет пред временния кабинет държавният глава изведе и финализирането и подписването на споразумението за партньорство с ЕК за периода 2014-2020 година. По време на неговото управление ще стартира и процедурата по включване на България към единния банков надзорен механизъм на ЕС като първа стъпка за присъединяване към Европейския банков съюз.

 

Наред с незабавните стабилизиращи действия служебното правителство ще продължи и действията по подготовката на ключови реформи в енергетиката и правосъдието, заяви Плевнелиев. Той уточни, че програмата за подпомагане на регионите, която стартира кабинетът „Орешарски“ ще бъде

 

ревизирана проект по проект

 

а икономисаните пари ще бъдат пренасочени в подкрепа на бедстващите граждани след наводненията.

 

След извеждането на приоритетите президентът представи състава и структурата на временното правителство, което ще се състои от 16 министри. При подбора на кадрите Плевнелиев се ръководил от принципите за експертност и надпартийност. „С назначенията в служебното правителство искам да покажа своя респект към конституционния ред, върховенството на закона и към демократичното и проевропейско гражданско общество в България“, мотивира той избора на професора по конституционно право Георги Близнашки за министър-председател. В своята работа той ще бъде подпомаган от рекорден брой вицепремиери – четирима.

 

Двама от тях заемаха същите постове

 

и в предишното служебно правителство на Марин Райков. Това са настоящият началник на кабинета на Плевнелиев - Екатерина Захариева, която ще бъде вицепремиер по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие, както и Илияна Цанова, която отново ще отговаря за европарите. Третото вице ще бъде Христо Иванов, който ще е и министърът на правосъдието. „С това искам да дам ясен знак, че върховенството на закона е в основата на демократичната и правова държава, включително и над нейните силови структури“, аргументира се Плевнелиев. Четвъртият вицепремиер е бившият дългогодишен шеф на НОИ проф. Йордан Христосков, чийто ресор ще бъде социалната политика. „Всеки един от тях има безупречна репутация на доказан професионалист, постигнал с труд и лични качества своя успех“, обобщи Плевнелиев.

 

Най-младият член на служебния кабинет е 34-годишният Васил Грудев, който ще бъде министър на земеделието и храните. „Въпреки възрастта си той притежава изключително добър поглед върху селскостопанския сектор в страната“, похвали го държавният глава. С назначаването на началника на отделение в Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение във ВМА д-р Мирослав Ненков Плевнелиев пък се надявал на стабилизиране на сектора.

 

В състава на служебния кабинет президентът е включил пет юпита, които ще отговарят за правосъдието, еврофондовете, икономиката, транспорта и околната среда. Бъдещите министри на тези сектори са завърнали се в родината си възпитаници на американски учебни заведения.

 

"Ще работим за свободни и честни избори" декларира Близнашки. В същото време бъдещият премиер призова гражданите да покажат висока избирателна активност на парламентарния вот на 5 октомври, за да е легитимен резултатът от него.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване