08/08/14 05:55
(http://www.klassa.bg/)

Aстроном и художник превръщат експлозиите на далечни галактики в песни

 Астроном и художник работят заедно, превръщайки мощните взривове на далечни галактики в музика и анимация, пише Live Science. Уникалните композиции са причудливи и страннно красиви. Известни като гама-взривове, тези експолозии на електромагнитна радиация с висока честота са най-ярките събития, които познаваме във Вселената. Силвия Зу, дипломант по физика в Университета на Мериленд в Колидж Парк, изследва избухванията на гама лъчи в Центъра за космически полети “Годдард” на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), използвайки космическия телескоп за гама лъчения Fermi. “Разбрах, че ще бъде забавно да “чуем” как биха звучали тези експлозии”, казва Зу. Търнър Джилспи пък е студент в Колежа по изкуствата на Мерилендския институт. Той е започнал да работи със Зу това лято, като прави анимации към космическата музика. 
Гама-избухванията все още са загатка. Учените само предполагат, че смъртта на големи звезди и сливането на плътни обекти, като черни дупки и неутронни звезди, може да произвеждат тези блестящи космически експлозии. Взривовете започват първоначално с ярка светкавица от гама лъчи. Тази светкавица може да продължи от няколко милисекунди до няколко минути, следвана от вторично сияние, състоящо се от електромагнитни емисии с по-малко енергия, включително рентгенови лъчи, видима светлина и радиовълни. Втората част от експлозията може да продължи от един ден до много месеци. 
През април 2013 година Зу е била част от екипа, засякъл едно от най-ярките избухвания на гама лъчи, виждано някога. Тайнствените взривове в действителност не произвеждат звук, но Зу е започнала да мечтае да ги превърне в музика, след като се е запознала с подобни проекти, които озвучават слънчевите изригвания. Студентката конвертира сигналите от гама лъчите, уловени от телескопа Fermi в ноти за музикални инструменти, а Джилспи създава абстрактни анимации. Според него проектът дава възможност да се сподели въодушевлението от астрономията с по-широка публика. За Зу това е начин да предизвика интерес към науката, без това да е натоварващо и сложно. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване