08/08/14 05:32
(http://www.klassa.bg/)

Борислав Цеков: Можем ли да вярваме на министър, който нарушава закона

 Абсолютно неприемливо е една организация, регистрирана в обществена полза, която усвоява милиони от донори, да не изпълнява законовите изисквания за прозрачност във финансирането.

Депозирането на отчети за финансовото състояние и за дейността на гражданските организации в обществена полза в публичния регистър при Министерството на правосъдието е изрично законово задължение, уредено в чл. 46 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Този тип организации са обект на по-високи изисквания за прозрачност и отчетност, защото ползват данъчни облекчения за дарения. В конкретния случай, организацията на назначения от президента служебен правосъден министър Христо Иванов очевидно е нарушавала закона в продължение на цели три години. В същото време е публично известно, че тази структура усвоява милиони от "Америка за България" и други донори, намесва се пряко в кадруването в съдебната власт и прочие.

Мисля, че когато една организация претендира да бъде коректив и да предлага съдебни реформи, законодателни промени и прозрачни съдебни назначения, трябва да е изрядна по отношение на своята прозрачност, както повелява закона. По отношение на отнетите адвокатски права на г-н Иванов, очевидно става дума за немарливост. Но аз питам - как може да се вярва на служебен министър, който ще председателства Висшия съдебен съвет и под чието ведомство е Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел, щом този министър грубо е нарушавал базисни законови изисквания? Все едно на системен нарушител на правилата за движение по пътищата с отнета шофьорска книжка президентът да връчи награда за най-примерен водач на МПС. Тези двойни стандарти и политическа партизанщина, които са основата на кабинета "Близнашки" поставят с още по-голяма сила въпроса "КОЙ" предложи този служебен министър и въобще целия служебен кабинет. В разрез с предизборните си обещания, че всички назначения от президентската институция ще бъдат прозрачни и след публични консултации, г-н Плевнелиев назначи този служебен кабинет напълно непрозрачно. 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване