08/08/14 05:25
(http://www.klassa.bg/)

Капитанът на „Коста Конкордия”стана професор

 Капитан Франческо Скетино, който на 13 януари 2014 г. катурна край о. Джилио круизния лайнер “Коста Конкордия” и причини смъртта на 33-ма души, се изяви като професор. Случи се в най-престижния университет на Рим ­ “Ла Сапиенца”, където

 

злополучният моряк

 

чете пред магистърски курс по криминология лекция на тема “Управление на паниката в екстремни ситуации”.

 

Подсъдимият за катастрофата на “Коста Конкордия” Скетино е бил поканен да поучава студентите от ръководителя на Катедрата по съдебна психопатология към Медицинския факултет професор Винченцо Мастронарди.

 

“В този свят наопаки, и по-точно в Италия се стигна дори до това символът на най-ужасната трагедия в нашата нова история да чете лекции пред магистърски курс на преподавател от най-големия университет на Рим – “Ла Сапиенца”!” Така влиятелният всекидневник “Кориере дела сера” коментира вчера изявата на капитана професор Скетино.

 

Направо пък побесня министърката на образованието Стефания Джанини, която нарече лекцията му “будещ голяма тревога факт” и поиска обяснение за случилото се от ректора на висшето учебно заведение проф. Луиджи Фрати.

 

Възмутени бяха и куп сенатори, които организираха подписка за отстраняването от длъжност както на професора Мастронарди, така и на ректора Фрати.

 

В същото време някои медии тиражираха новината, че всъщност лекцията на Скетино била подкокоросана от неговия адвокат Доменико Пепе, който искал да изкара на всяка цена клиента си спасител на пасажерите на “Коста Конкордия”, а не

 

виновник за смъртта на 33-ма

 

от тях. Това била основната теза на защитника пред съда в град Гросето, където се гледа делото за катастрофата на круизния лайнер и единствен обвиняем е неговият злополучен капитан.

 

Но освен гняв с изцепката си Франческо Скетино предизвика и куп интернет остроумия. В социалните мрежи напъните му да учи студентите как да реагират в екстремни ситуации бяха одумани с обяви от сорта на “Берлускони отваря забавачка за девойки” и “Чичолина става преподавателка в женски манастир”. Заради лошия му английски здраво пък беше ощипан премиерът Матео Ренци: “Вдъхновен от лекцията по паника на Скетино, от утре Ренци ще дава уроци по английски.”

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване