08/08/14 05:19
(http://www.klassa.bg/)

Майданът отново гори

 Площад „Независимост” отново стана арена на боеве след кръвопролитията през зимата, съобщиха световните агенции. Стълкновенията между активистите, които живеят в лагера в центъра на украинската столица, и полицията започнаха, след като общински работници се опитаха да разчистят лагера и барикадите на площада.

 

По данни на украинското вътрешно министерство представители на полицията са били ранени, но все още не е уточнен точният им брой. По-голямата част от нараняванията са от хвърлени камъни, но активистите са замеряли полицаите и с

 

коктейли „Молотов”

 

Подпалени са и автомобилни гуми, димът от които изпълнил района.

 

В операцията по разгонването на Майдана участват подразделения от киевската полиция, Националната гвардия и батальонът „Киев-1”. По време на разчистването на площада са намерени 20 кутии със запалителна течност. Полицията е иззела оръжие от много от демонстрантите на Майдана.

 

Заради безредиците е евакуирана сградата на киевското кметство, затворена е станцията на метрото в близост до площада.

 

Местната власт в Киев и прокуратурата призовават от седмици обитателите на лагера да го напуснат, за да се разчистят барикадите и да се освободят превзетите от месеци сгради.

 

Междувременно боевете в Донецк, крепостта на проруските сепаратисти в Източна Украйна, стават все по-интензивни, съобщи ИТАР-ТАСС. Според източник от кметството трима цивилни са били убити при артилерийски обстрел на града. При обстрела в кв. „Будьоновски” в южните покрайнини на Донецк са ранени още петима цивилни, е добавил източникът, без да уточни произхода на стрелбата. При преки попадения на снаряди са разрушени няколко жилища и гараж с автомобил, повреден е газопровод.

 

Обстановката в града е напрегната. Жителите в много райони казват, че периодично чуват

 

грохот от стрелба

 

с тежка артилерия, взривове и автоматична стрелба, посочва

 

пресслужбата на кметството.

 

Същевременно американският президент Барак Обама заяви, че Украйна няма нужда от допълнителна военна помощ в борбата с бунтовниците.

 

Евентуално руско нахлуване ще повдигне други въпроси, допълни президентът. Обама направи тези коментари, след като НАТО съобщи, че Русия е струпала около 20 000 войници по границата с Украйна и може да използва хуманитарна мисия като претекст за инвазия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване