08/08/14 21:53
(http://e-vestnik.bg/)

Предвещаваната победа на Ердоган не кара неговите критици да се смеят, особено жените

Франс прес

Ердоган говори пред привърженици в Диарбекир. Снимка: заман

Една година по-късно протестите от 2013 г. са само далечен спомен. Но в навечерието на президентските избори в неделя случаят със “смеха на жените” разпали отново гнева на турците, опасяващи се от предвещаваната победа на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Процесът не е нов. Вече от години привържениците на светска Турция, основана от Мустафа Кемал Ататюрк през 1923 г., критикуват премиера за неговия авторитарен и ислямистки уклон.

В обвинителното им досие фигурират цяла серия мерки, отнасящи се до консумацията на алкохол или носенето на ислямски забрадки, които в голяма степен подхраниха гнева, излял се срещу срещу режима на улиците на страната в края на пролетта на 2013 г.

Преди две седмици един от учредителите на Партията на справедливостта и развитието ПСР още повече удължи списъка на обвиненията с една нова полемика.

“Мъжът трябва да бъде морален, жената също”, заяви вицепремиерът Бюлент Арънч в Бурса Северозападна Турция . След което добави: “тя не трябва да се смее пред всички и трябва непременно да запазва приличие във всеки момент”.

Изказването на Арънч предизвика възмутени коментари на турски жени, които заляха социалните мрежи със свои снимки, на които се смеят силно, придружени с ключовите думи #kahkaha# смях на турски или #direnkahkaha съпротива чрез смях по модела на призивите за съпротива, които съпътстваха бунтовете преди една година.

От идването му на власт през 2003 г. бушува война между премиера - практикуващ мюсюлманин, чиято съпруга и двете му дъщери носят ислямски забрадки, и феминистките дружества в страната.

Желанието му да ограничи правото на аборт и използването на хапче за спешна контрацепция, призивите му за това жените да имат най-малко три деца или враждебното му отношение към смесените студентски общежития предизвикаха множество спорове.

Макар да бе принуден да отстъпи от някои от тези проекти, силният човек в страната никога не се отказа от убежденията си.

Преди една година, възприемайки провокативна позиция, той отговори на демонстрантите, които протестираха срещу него на улицата, че получава нареждания само от “Бог”.

Ердоган направи отново изказване в същия тон миналия месец в рамките на своята президентска кампания. Посещавайки тяхното общежитие, премиерът препоръча на група момичета, носещи подобаващо ислямски забрадки, да не бъдат много “придирчиви”, когато си избират мъж. “Омъжете си, когато ви предложат”, ги посъветва той.

Тези изказвания му струваха нови остри критики. “Нито едно правителство не е атакувало толкова жените и никога не ги е обиждало толкова”, казва с възмущение Дениз Байрам от Истанбулски феминистки колектив.

“И графикът на изказванията на Арънч е всичко друго освен съвпадение”, добавя г-жа Байрам. “Това е недвусмислено послание за начина, по който това правителство възнамерява да продължи да упражнява натиск в следващите години върху поведението на жените, върху техните решения и дори върху телата им”.

Силно разгневена, депутатката Мелда Онур, член на основната опозиционна партия Народнорепубликанската партия, изтъкна, че неотдавнашните изказвания на отговорния представител на ПСР представляват дори подстрекаване към брачно насилие.

Дружество за защита на жените внесе в понеделник жалба срещу Арънч заради “дискриминация”, “клевета” и “подстрекаване към омраза”. А след това заедно с други призова за “демонстрация на смеха” този петък в Истанбул.

Въпреки безспорни прояви на напредък, насилието срещу жени, принудителните бракове и други “престъпления в името на честта” остават ендемичен проблем за Турция. Според статистика на неправителствени организации над сто жени са починали в резултат на побой през първите ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване