08/08/14 17:24
(http://pik.bg)

Предприехме всички мерки за справяне с болестта „син език“, увери МЗХ

Предприехме всички мерки за справяне с болестта „син език“, увери МЗХ

Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по храните са предприели всички необходими мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването „син език“ по животните, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. Определена е надзорна зона около огнището, в което влизат населени места от 12 области на страната – Хасково, Кърджали, Смолян, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Шумен, Пазарджик, София област и Габрово.

На тези места е забранена нощната паша от 19:00 ч до 8:00 ч., а животните, показали признаци на заболяването, се унищожават. Извършват се непрекъснати прегледи на възприемчиви едри и дребни преживни животни и се вземат кръвни проби за изследвания. Ветеринарномедицински специалисти от страната са командировани в засегнатите от заболяването населени места за извършване на дезинфекция в и около заразените животновъдни обекти, торищата и местата за водопои на животните.

Правят се и пръскания против комари, които са основният разпространител на заразата. След установяване на щетите, Българската агенция по безопасност на храните ще обезщети стопаните по пазарните цени на унищожените животни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване