08/08/14 05:03
(http://www.klassa.bg/)

Строят депо за ремонт на локомотиви

 В Русе започва строителството на депо за ремонт на локомотиви, което трябва да влезе в експлоатация към края на тази година.

 

Вчера в района на жп гара Образцов чифлик беше направена първата копка на обекта. Той се реализира от русенска фирма, която единствена у нас произвежда локомотиви. Тя нашумя преди около две години, когато представи на Пловдивския панаир локомотив „2 в 1“, приспособен за движение по релси и по шосе.

 

Теренът, върху който се извършва строителството, е бил собственост на летище Русе, но е бил предоставен безвъзмездно на общината. Тя пък го продала на частната компания. Освен сградата ще се построят и железопътни коловози за тестване на нови локомотиви. Депото ще бъде разширение на съществуващите два цеха на фирмата - производител на локомотиви. С новата инвестиция фирмата ще създаде около 60 допълнителни работни места.

 

Според мениджъра на компанията Цветелин Колев новото депо ще отговори на нуждата от качествени ремонти на локомотивите на българските жп превозвачи. Вече имало интерес и от румънски превозвачи. Колев припомни, че първата в България работилница за ремонт на локомотиви е изградена в Русе през 1866 година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване