08/08/14 05:10
(http://www.klassa.bg/)

Украйна пресечна точка на много интереси

 Конфликтът на Киев със сепаратистки Донбас стана интернационален. Командването на антитерористичната операция за пръв път призна, че за единна Украйна се сражават и доброволци от европейски страни, пише руският в. “РБК дейли”.

 

Пентагонът също официално изпрати военни специалисти в Украйна. Засега те само подпомагат разследването на катастрофата с малайзийския боинг, но през 2015 г. вече ще могат да обучават бойци от украинската Национална гвардия, посочва изданието. Печатът цитира Олексий Дмитрашкивски, говорител на киевската силова акция в източните региони, признал вчера, че в нея участват “представители на Италия, Грузия, Беларус и (...)Русия”.

 

През юли Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешния министър, заяви, че “граждани на Швеция, Италия и други държави придружават (киевския ­ б.р.) батальон “Азов” като чуждестранни кореспонденти”, напомня “РБК дейли”. Дмитрашкивски опровергал твърдения на отцепниците, че

 

КИЕВ ПОЛУЧАВА ПОДКРЕПА ОТ ЧУЖДЕНЦИ

 

които се сражават със собствено оръжие, а разполагат и с тежка бойна техника чуждо производство.

 

Всекидневникът цитира командири от воюващия за Киев доброволчески батальон “Донбас”, според които сред бойците, общо 630, имало 20 чужди граждани от Грузия, Беларус, Испания и Русия. За част от тях впрочем командването поискало украинско гражданство от президента Петро Порошенко.

 

В материала се припомня и статия от италианския в. “Джорнале”, писал, че в друг доброволчески батальон – “Азов”, към средата на юли за Киев се сражавали над 10 чужденци, включително от Финландия, Франция, Норвегия, Великобритания и Италия, а се очаквали още 24-ма души. Според “координатора” на доброволците ­ французина Гастон Бесон, “воювал в Мианмар за каренските сепаратисти, а в бивша Югославия ­ за хърватите”, той гледал да не допуска в редиците си фанатици и

 

бойците се издържали само от дарения

 

Според Москва украинският конфликт е вътрешен и руските власти не се намесват в него, уточнява изданието. Обвиненията срещу чужди граждани, че стават “наемници”, целят да се представят събитията в Донбас като намеса отвън в гражданската война, цитира то коментар на литовския политолог Томас Янелюнас пред местния новинарски сайт „Делфи”.

 

Потвърждението от Киев за чуждестранното участие в антитерористичната му операция не може да има сериозни последици, защото доброволците не са част от редовната армия и съществуват извън правното поле, коментира за “РБК дейли” руският експерт Александър Храмчихин.

 

От края на май отцепниците също заявяват, че привличат доброволци от чужбина, изтъква вестникът и цитира сепаратисткия командир Игор Стрелков, споменал в тази връзка “сръбските четници на Братислав Живкович”. Самопровъзгласилата се Донецка народна република пък съобщавала, че в региона са пристигнали “унгарски традиционалисти от легиона “Св. Ищван”, полски доброволци и италиански антифашисти, лично посрещнати” от бунтовническите лидери.

 

Московският официоз помества данни на сепаратистите, според които в операцията на Киев участват най-малко 43-ма бойци от полската частна военна компания (ЧВК) ASBS Othago, включително 8 летци. “Близо 200 специалисти главорези” изпратили пък в региона американски ЧВК ­ “Хало тръст”, “Грейстоун” и др., също и “Летера-43” от Италия. Те формирали “тактически диверсионни групи от по 4 до 6 души”. “Киев, Вашингтон и Варшава неведнъж са отричали тази информация на официално равнище”, добавя “Росийская газета”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване