08/08/14 04:49
(http://www.klassa.bg/)

Япония взе на прицел космическия боклук

 Преди дни вниманието на света беше фокусирано върху руския сателит, свален от космически отломък почти като във филма „Гравитация”. Явно това е подействало достатъчно стимулиращо на Япония, която обяви старта на военна програма за борба с космическите отпадъци.

 

Тези отломки са много по-голям проблем, отколкото се предполагаше доскоро. В момента има над 3000 парчета, които обикалят  около Земята. Всяко от тях се движи с огромна скорост, което ги превръща в истинско орбитално оръжие. Това се явява пречка на нормалното функциониране на сателитите. Досега нито една държава не се беше заела с проблема сериозно, но, изглежда, Япония ще поеме контрола над ситуацията. JAXA – японската космическа агенция, ще изстреля специална мрежа за улавяне на космически боклуци през 2019 година. В момента плановете са да се създаде военизирана наблюдателна програма, която да следи и контролира полето от отпадъци от Земята. С други думи това е първата стъпка към милитаризиране на космическото пространство около Земята и тя се предприема от Страната на изгряващото слънце.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване