08/09/14 07:20
(http://www.klassa.bg/)

Паника в Гърция заради руското ембарго

 Земеделските производители в Гърция са в паника заради руското ембарго. Те следят с притаен дъх развоя на събитията, след като Москва забрани вноса на европейска селскостопанска продукция, съобщиха местните медии.

 

В. “Вима” цитира представители на земеделските сдружения в южната съседка, които изказват опасения, че наложените от Москва ограничения са сериозен удар за тях, тъй като руският пазар поглъща значителни количества гръцка продукция. Те предупреждават, че конкуренти от страни извън ЕС вече се опитвали да се възползват от ситуацията, и възлагат надежди нещата да се уредят на дипломатическо ниво между Атина и Москва. В. “Етнос” пише, че заради указа на Путин вече били замразени товарите с пресни гръцки плодове, предназначени за Русия. Вследствие на това хиляди тонове гръцки праскови са останали в складове на сдруженията, а продажните им цени главоломно падали с всеки изминал час.

 

Производителите са отчаяни

 

отбелязва изданието. В. “Прото тема” коментира, че въпреки сдържания оптимизъм, който вчера е изразило гръцкото външното министерство след съвещание с браншовите организации в страната, тревогите сред земеделските производители се засилват.

 

Като катастрофално се определя и руското ембарго за износа на гръцки компоти и сокове от праскови. Представители от бранша алармират, че руският пазар поема около 6000 - 7000 тона гръцки консерви с праскови и 15 000 - 20 000 тона сокове от праскови на обща стойност около 40 милиона евро.

 

Пет групи хранителни стоки са включени в официалния списък на забранения от Русия внос. Това са месо, колбаси, морски деликатеси, плодове, зеленчуци и млечни продукти. В него не фигурират детските храни, алкохолните напитки (като вино) и зехтинът, припомня БТА.

 

Под ударите на ембаргото попадат маслините

 

и всички плодове и зеленчуци. Според данни на Евростат износът на гръцки пресни плодове и зеленчуци за Русия миналата година е бил на стойност 108 млн. евро. Това е 12,8 на сто от целия гръцки износ от земеделския отрасъл в света, а обемът му е възлизал на 140 хиляди тона. От тях 122 хиляди тона са били изнесени директно от Гърция, а около 20 хиляди тона са влезли в Русия през Литва, Молдова и други страни. За последната година 41 на сто от целия гръцки износ на пресни праскови са били за руския пазар.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване