08/09/14 07:31
(http://www.klassa.bg/)

Саад Харири в Ливан след 3 години изгнание

 Бившият ливански премиер Саад Харири се завърна изненадващо в страната вчера за първи път от три години, предаде АФП. Визитата му се разглежда като утвърждаване на ръководната му роля в сунитската общност след кървавото нахлуване откъм Сирия на ислямски екстремисти в североизточната част на Ливан преди няколко дни.

 

От международното летище, което носи името на покойния му баща Рафик Харири, без предварително оповестяване експремиерът пристигна с черен мерцедес в сградата на правителството в Бейрут и веднага се срещна с премиера Тамам Салам, който оглавява коалиционно правителство.

 

Харири, който е най-влиятелният сунитски политик в Ливан, сам избра да живее в изгнание, след като неговото правителство бе свалено през 2011 г. от коалиция, включваща подкрепяната от Иран шиитска групировка Хизбула. Оттогава той живее, сновейки между Франция и Саудитска Арабия.

 

Преди няколко дни кралят на Саудитска Арабия, с когото Харири е в близки отношения, отпусна допълнително един милиард долара за превъоръжаване на ливанската армия и лично упълномощи Харири да се заеме с този въпрос.

 

Очаква се появата му в Бейрут да помогне за изхода от задънената улица по въпроса за избор на кандидат за държавен глава. Президентският пост в Ливан е вакантен от 25 май. Заради политически разногласия гласуването в парламента непрекъснато се проваля. Следващото му заседание е насрочено за 12 август.

 

Според АФП не е изключено след евентуалното избиране на президент на Харири отново да бъде възложено да оглави ливанското правителство, което да проведе отложените от миналата година парламентарни избори.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване