08/09/14 07:09
(http://www.klassa.bg/)

СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪД РАЗПОРЕДИ

 Софийският градски съд върна за повторно разследване досъдебното производство срещу Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев, които бяха обвинени в опит за покушение срещу бившия депутат от ДПС Делян Пеевски.

 

Решението е взето на 30 юли от състав на СГС с председател Мариета Райкова, съобщиха от институцията. До него се стигнало, след като както самият Делян Пеевски, така и обвиняемите са обжалвали постановлението на Софийска градска прокуратура, с което беше прекратено досъдебното производство. В жалбата на Пеевски е посочено, че актът на държавното обвинение е незаконосъобразен, тъй като по време на разследването са събрани достатъчно данни за подготовка на убийство. В същото време обвиняемите също подали жалба срещу акта на СГП, но с мотива, че производството е било прекратено заради липса на достатъчно доказателства. Те считали, че аргумент за прекратяването трябвало да бъде, че не било доказано, че са участвали в извършването на престъплението.

 

Съдия Райкова е отхвърлила жалбата на обвиняемите и е уважила искането на Пеевски за ново разследване. В

 

решението

 

си тя е посочила, че по време на разследването прокуратурата е събрала доказателства за извършвани незаконни действия от тримата, като проследяване на маршрута на депутата и събиране на лична информация за него чрез двама от охранителите му. Съдът подчертава още, че в постановлението на прокуратурата не е посочено защо не са събирани допълнителни доказателства, които да потвърдят или отхвърлят показанията на анонимен свидетел N 1, разкрил престъпния заговор. Освен това Райкова посочва, че държавното обвинение не е извършило правен анализ на иззетите от няколко адреса в София и Перник документи, компютърни системи и пари. По този начин не става ясно дали тези улики имат отношение към делото или не. Затова според магистратите с прекратяването на разследването “се прегражда пътят на наказателното производство” и по този начин се блокира възможността да бъде извършено по-пълно разследване.

 

Именно затова съдът връща досъдебното производство на СГП с препоръката да се извърши нов анализ на доказателствата и да се установи има ли данни за подготовка на убийството на депутата. Решението на магистратите не е окончателно и има възможност то да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

 

Христов, Върбанов и Методиев бяха задържани

 

на 11 юни по обвинение в опит за убийството на народния представител. Три дни по-късно обаче Софийският градски съд ги освободи от ареста, без да им наложи никакви мерки за неотклонение, а след седмица от държавното обвинение обявиха, че се отказват от разследването и досъдебното производство ще бъде прекратено.

 

По време на разследването не стана ясно кой стои зад мократа поръчка. В публичното пространство обаче се появи информация, че един от свидетелите е твърдял, че поръчител е мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, който вече два месеца се крие в чужбина и отказва да се върне у нас. Още тогава главният прокурор Сотир Цацаров даде да се разбере, че формулировката е можело да бъде друга.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване