08/09/14 14:02
(http://pik.bg)

Турски град под карантина заради "синия език" у нас

Турски град под карантина заради "синия език" у нас

Турският град Къркларели обяви карантина заради болестта "син език" по дребния рогат добитък в България и Гърция, съобщи БТА. Градът се намира в близост до  българо-турската граница.

Тържището за животни в Хавса беше затворено от местните санитарни власти. Купуването и продаването на добитък е забранено.

Директорът на окръжната дирекция по храните, земеделието и  животновъдството Орхан Саръ заяви, че в района на Къркларели няма  регистриран случай на заболяването. Въпреки това взехме превантивни мерки, тъй като при нас пристига за продан добитък от съседна България, а също и от Гърция. И не бива да се допусне разпространяване на заразата,  уточни той.

Същевременно след приключване на ваксинирането на животните в окръга са били изпратени кръвни проби за изследване в Анкара.

След като получим резултатите, ще действаме съобразно  тях. В окръг Къркларели нямаме притеснения. В окръг Одрин обаче на някои места има случаи на заболяването. Направихме изследвания в някои села. Пръскахме срещу комари, тъй като това заболяване се пренася главно чрез комарите. Карантината ще продължи докато отмине опасността, каза още Саръ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване