08/09/14 07:15
(http://www.klassa.bg/)

Чужденци държат 5 от най-големите земеделски фирми във федерацията

 Чужденци притежават между 75 и 99,9 на сто от акциите на 5 от 10-те най-големи компании в селското стопанство на Русия. Това стана ясно вчера от доклада „Продоволствената сигурност на Русия – мониторинг, тенденции и заплахи”, който е подготвен от Центъра за аграрна политика към Стопанската академия в Москва. Контролните пакети с акции в тези предприятия принадлежат на чуждестранни юридически или физически лица като учредители на първо или второ ниво, казват авторите на доклада. Според тях съществува заплаха за продоволствената сигурност на страната поради този факт, уточнява ИТАР-ТАСС.

 

Изследването показва, че чуждата собственост в общия обем на производство на захар е 61,4%, като преки или косвени собственици са юридически лица, регистрирани във Франция, Кипър и Лихтенщайн. Авторите смятат, че рисковете се увеличават в случай на възникване на международни конфликти. Руската федерация активно субсидира земеделското производство и при международна собственост част от тези помощи отиват за поддръжка на чуждестранния капитал в ущърб на малкия национален бизнес, се казва още в изследването.

 

Междувременно от ИТАР-ТАСС съобщиха, че акциите на руски компании, производители на храни, рязко са поскъпнали на Московската борса. Преди обяд вчера книжата на „Руское море” са поскъпнали с 34,85 на сто, на „Група Разгуляй” - с 39,87 на сто, на „Главторгпродукт” - с 35 на сто.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване